Hopp til innhold

Orbit NTNU

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Orbit NTNU
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer999171583
Stiftet2018
LandNorge
HovedkontorGløshaugen, Trondheim
Opprinnelse2013
Nora Ytterbø
FormålRomforskning, ingeniørvitenskap
Frivillige103 (2023)
Nettstedorbitntnu.no (en)
The FramSat-1 satellite, first to launch from European soil to low earth orbit.

Orbit NTNU er Norges største tekniske studentorganisasjon og holder til ved NTNU. De utvikler, konstruerer og opererer satellitter i lav jordbane. Organisasjonen består av 103 studenter fra 23 forskjellige studieretninger.

SelfieSat

[rediger | rediger kilde]
SelfieSat Mission Patch

Selfiesat er organisasjonens første prosjekt, og ble dannet etter nedleggelsen av masterprosjektet NUTS NTNU.[1] Satellitten er konstruert for å ta selfie fra verdensrommet ved hjelp av en kameraarm som peker mot en skjerm. Bildet blir lastet opp til satellitten fra Orbits bakkestasjon på NTNU Gløshaugen, og brukeren vil motta bildet på mobiltelefonen sin på jorda. Satellitten ble skutt opp med SpaceX sin Falcon 9-rakett fra Texas i USA. Satellitten er Norges første studentbygde romobjekt og går i dag i lav jordbane rundt jorden. Den vil ha en polar bane med en banehøyde på 525 kilometer.

Satellitten er også en del av programmet Learn2Orbit, et utdanningsprosjekt i samarbeid med Den europeiske romfartsorganisasjon (ESERO) og Andøya Space.[2]

FramSat-1

[rediger | rediger kilde]
FramSat-1 Mission Patch

FRAMSat-1 er en satellitt utviklet av Orbit NTNU, og vil bli den første satellitten i historien som når lav jordbane fra europeisk jord. Satellitten er den andre i Orbit NTNUs historie, og har som oppdrag å teste en solsensor for foretaket Eidsvoll Electronics.[3]

BioSat har som mål å utforske nye muligheter for å skape bærekraftig livsstøtte i rommet. Prosjektet er designet for å teste og utvikle teknologier og metoder for å dyrke planter i lav jordbane.

Orbit har sin opprinnelse fra en organisasjon ved NTNU kalt «NUTS», som var forgjengeren til dagens studentdrevne organisasjon. NUTS ble grunnlagt i 2013 for å gi studenter muligheter til å utvikle satellitten NUTS-1 sammen med støtte og veiledning fra mentorer og eksperter i feltet. Gjennom årene har NUTS vokst og utviklet seg til det som er Orbit i dag.[trenger referanse]

BioSat Mission Patch

Referanser

[rediger | rediger kilde]
Selfie taken by Selfiesat in low earth orbit - march 2023
Selfie taken by Selfiesat in low earth orbit - march 2023
  1. ^ «ORBIT NTNU SELFIESAT The worlds first selfie taking satellitte.». orbitntnu.com (på engelsk). Besøkt 26. mai 2022. «SelfieSat will take the world’s first selfie from a satellite in space. The external LCD-display displays pictures sent in by the public. A camera mounted on a measuring tape arm photographs the screen with the Earth in the background. The project has inspired and brought space closer to us and proves how accessible the space industry has become.» 
  2. ^ «Bli med ut i verdensrommet med SelfieSat». ESERO Norway. Besøkt 26. mai 2022. «I samarbeid med Orbit NTNU ønsker ESERO Norway å gi lærere i hele landet en utrolig spennende og unik mulighet for skoleklasser. Nå kan du som lærer få bilde av deg og elevene dine i verdensrommet!» 
  3. ^ «Frontpage». Eidel - Engelsk. Besøkt 26. mai 2022.