Oppløyelva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Opløelva ved utløpet

Opløelva er den nederste delen av Opløvassdraget, og den munner ut i fjorden på Salsbruket i Nærøy kommune i Nord-Trøndelag. Den dannes der Mjosundelva og Liavasselva møtes 4 km nordøst for Salsbruket. Litt lenger ned, ved Synnes, kommer Krokvasselva inn. Opløelva er ei regulert elv, og ovenfor dammen på Salsbruket ligner den mest på en innsjø. Vassdraget har et nedslagsfelt på ca 193 km² med en middelvassføring ved utløpet på ca 12 kbm/sek.[1]

Ut fra dammen på Salsbruket går vannet videre gjennom turbin, og ved normal og liten vannføring vil denne ta unna mesteparten av vannet. Dette medfører at elva ofte er tilnærmet tørrlagt mellom dammen og utslippet fra turbinen ca. 200 meter lenger nede.

Firma Albert Collett har fire kraftverk og fem dammer i Opløvassdraget.[2] Kraftverkene er

Det er to hovedmagasiner for vann

  • Mjøsundvatnet
  • Storvatnet

Opløelva er drikkevannskilde for befolkningen på Salsbruket.

Tidlig på 1990-tallet ble det foretatt et havbeiteprosjekt i Opløelva i regi av Norsk institutt for naturforskning (NINA). Det ble sluppet ut store mengder laksesmolt over flere år, og mye laks fant veien tilbake til vassdraget. Elva ble valgt ut til dette prosjektet fordi man anså at den ikke hadde en egen laksestamme på grunn av reguleringen. Dette førte til stor interesse for laksefiske blant sportsfiskere og grunneiere langs fjorden.

Fiske[rediger | rediger kilde]

Det er fortsatt et betydelig innsig av laks, og den lakseførende strekningen befinner seg i flo- og fjæresonen nedenfor turbinen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]