Opiumslast kapret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Opiumslast kapret
orig. Пираты XX века
Generell informasjon
GenreActionfilm,[1] piratfilm
Utgivelsesår1979
NasjonalitetSovjetunionen
Lengde79 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiBoris Durov Rediger dette på Wikidata
ManusStanislav Govorukhin, Boris Durov Rediger dette på Wikidata
MusikkYevgeni Gevorgyan Rediger dette på Wikidata
FotoAleksandr Rybin Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeNikolaj Jerjomenko, Vladimir Jepiskoposian, Rein Aren, Pjotr Veljaminov, Talgat Nigmatulin, Dilorom Qambarova, Natalja Khorokhorina, Maija Eglīte Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
FilmselskapGorkij filmstudio, Jaltinskaja kinostudija Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Gorkij filmstudio
Netflix
Premiere(r)1979
Eksterne lenker

Opiumslast kapret (originaltittel: Пираты XX века) er en sovjetisk film fra 1980, regissert av Boris Durov.[2][3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Det sovjetiske lasteskipet Nezhin ligger ankret ved en havn et sted i Midtøsten. En agent fra et lokalt farmasøytisk selskap møter kapteinen på det sovjetiske fartøyet og diskuterer lasten, medisinsk opium, som blir etterspurt av en rekke sovjetiske sykehus. Men kort tid senere blir legemiddelfirmaets agent sett i en bil, og snakker med noen over en walkietalkie. Senere forlater Nezhin, med opiumet om bord, havnen for å reise til Vladivostok. I løpet av seilasen roper en vaktmann «mann over bord» og kapteinen beordrer motorene å stoppe for å redde en person som har havnet langt til havs. Nezhin plukker opp en asiatisk mann som identifiserer seg som Salekh, den eneste overlevende sjømannen fra et utenlandsk handelsskip.

Salekh forteller at skipet han seilte med plutselig hadde kantret under en kraftig storm, og at resten av sjømennene måtte slåss om plass i redningsbåtene. Kort tid senere blir den sovjetiske kapteinen informert om et ukjent skip som driver i nærheten. Skipet, kalt Mercury, er tilsynelatende forlatt, uten synlig mannskap, og ingen aktivitet på dekk. Kapteinen på Nezhin bestemmer seg for å sende fire fra sitt eget mannskap for å utforske dette skipet, og tilby assistanse til eventuelle overlevende. Det forlatte skipet viser seg imidlertid å være en felle. Samtidig som er de opptatt med Mercury, legger ingen blant det russiske mannskapet at Salekh tar en øks fra skipet, går til radio-rommet på Nezhin, hvor han angriper en radio-operatør og dreper ham. Etter at Salekh har ødelagt skipets radio-utstyr, starter Mercury plutselig motorene igjen og nærmer seg Nezhin. De fire fra Nezhin som først hadde gått om bord på Mercury ble også drept, og kastet over bord.

Den sovjetiske kapteinen innser snart at skipet hans er under angrep fra sjørøvere som åpner ild med automatgevær eller maskingevær. En sjømann blant det sovjetiske mannskapet på Nezhin oppdager den døde radio-operatøren, og han bestemmer seg for å finne igjen Salekh. Men Salekh viser imponerende kampsport-ferdigheter, og beseirer raskt den andre sjømannen. Kort tid senere låser sjørøverne de gjenværende sovjeterne inn i et rom på skipet, før de begynner å losse alt opiumet over til Mercury. Lederne for sjørøverne takker Salekh for et vellykket oppdrag, og gir ham ordre om å sprenge Nezhin sammen med resten av det sovjetiske mannskapet som fremdeles om bord. Sovjeterne, etterlatt for å dø på et synkende skip, klarer så vidt å komme seg ut. Men de må slåss mot sjørøverne, hvis de skal ha håp om å overleve.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Nikolaj Jeremenko som Sergej Sergejevitsj
  • Pjotr Veljaminov som Ivan Ilitsj
  • Talgat Nigmatulin som Salekh
  • Rein Aren
  • Dilorom Kambarova

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata