OpenID

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

OpenID er en enkel identifikasjonsmekanisme som ble laget av Brad Fitzpatric for LiveJournal. Det består av et distribuert, desentralisert nettverk, hvor ens identitet er en URL som blir verifisert av en annen tjener som støtter protokollen. Den er en del av Yadis-familien med protokoller.

På sider som støtter OpenID, trenger ikke brukere å registrere seg med et eget brukernavn og passord for å få tilgang, og dermed få en konto å holde styr på for hver ny side man besøker. I stedet autentiseres man via en side som støtter OpenID. Den siden kan deretter gi en deklarasjon av brukerens identitet til andre OpenID-støttede internettsider. Filosofien er annerledes enn ved enkeltinnlogginger, hvor autentisering spiller en viktig rolle, fordi OpenID ikke er avhengig av en trust-mekanisme. Derfor er ikke OpenID ment for internettsider med sensitiv informasjon (som for eksempel nettbanker, internetthandel, og lignende).

Spesielt kommer dette til nytte i forhold til kommentering i weblogger, som i utgangspunktet er desentralisert, hvor man gjerne bare skriver inn navn og e-post før man får publisert kommentaren. Dette problemet løses med OpenID. Ingen hindres derimot i å hevde at de er noen andre enn de virkelig er ved å sette opp en OpenID-tjener som nettopp hevder det, men systemet hindrer en i å benytte andres identitet mens man samtidig slipper problemet med at man må ha mange brukerkontoer.

Hittil er protokollen blant annet støttet av LiveJournal (og andre nettsteder som bruker LJ-programvaren, som GreatestJournal og DeadJournal), Blogger, Moveable Type, TypeKey, LifeWiki, ClaimID, Zooomr og Schtuff. Flere programmer og nettsteder som for eksempel WordPress og NRK forventes å støtte den snart[trenger referanse][når?].

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]