Hopp til innhold

Omuras dvergbrydehval

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Omuras dvergbrydehval
Nomenklatur
Balaenoptera omurai
Wada m.fl., 2003
Populærnavn
Omuras dvergbrydehval[1])
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenHvaler
FamilieFinnhvaler
SlektBalaenoptera
Økologi
Habitat: marint
Utbredelse:

Omuras dvergbrydehval (Balaenoptera omurai) er en liten nyoppdaget bardehval i finnhvalfamilien. Den tilhører de ekte finnhvalene og er svært lik dvergbrydehval og brydehval, men skiller seg fra disse på vesentlige punkter. Navnet Omuras dvergbrydehval er nå offentlig akseptert.[1]

Beskrivelse

[rediger | rediger kilde]

Omuras dvergbrydehval er en typisk finnhval med en lang og slank, nærmest torpedolignende kropp, men den skiller seg fra dvergbrydehvalen og brydehvalen på flere punkter og har derfor blitt annonsert som en egen art. Den blir trolig omkring 8-14 meter lang (et av eksemplerene som ble studert var 12 meter). Hunnene blir marginalt større enn hannene.

DNA-studier viser at Omuras dvergbrydehval, dvergbrydehval og brydehval er individuelt nærmere beslektet med seihval enn de er med hverandre.Studien viser også at Omuras dvergbrydehval var den av de tre artene som først ble separert fra en felles stamfar med blåhvalen.[2] Omuras dvergbrydehval skiller seg på vesentlige punkter fra de to andre brydene, blant annet gjennom distinkte forskjeller i både DNA-profilen og morfologi. Den har blant annet forskjeller i kraniets struktur og (kanskje spesielt) den har færre bardeplater. Den samme studien viser også at dvergbrydehval og brydehval er nært beslekta søsterarter som bare fjernt er beslektet med Omuras dvergbrydehval.

Omuras dvergbrydehval er oppkalt etter den japanske cetologen Hideo Omura. Den ble først beskrevet av de tre japanske forskerne Shiro Wada, Masayuki Oishi og Tadasu K. Yamada i en artikkel i det vitenskapelige magasinet Nature (426, 278-281) den 20. november 2003. Wada, Oishi og Yamada fastslo arten eksistens gjennom analyser av morfologi og mtDNA for ni individer. Åtte av disse ble opprinnelig fanget av et japansk forskningsfartøy på slutten av 1970-tallet og befant seg på et museum, mens det niende eksemplaret ble fanget i 1998 utenfor ei av de japanske øyene.

Hvorvidt Omuras dvergbrydehval blir akseptert som en egen art gjenstår å se. Flere forskere har i senere tid advart sterkt mot å inndele dyr i flere arter enn strengt talt nødvendig, slik tendensen har vært de siste årene. Mange mener at både Omuras dvergbrydehval, dvergbrydehval og brydehval trenger ytterligere studier før de evetuelt kan klassfiseres som separate arter. Dette ar bakgrunn i at moderne teknologi i større grad finner forskjeller som gjør det mulig å dele dyr inn i flere arter enn tidligere, men det hersker stor uenighet omkring hvor grensene for artsdannelse skal trekkes.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata