Om Shanti Om

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Om Shanti Om
Generell informasjon
SjangerDramakomedie / Romantikk
Utgivelsesår2007
Prod.landIndisk
Lengde2 t. 49 min.
SpråkHindi
Bak kamera
RegiFarah Khan
ProdusentShah Rukh Khan
Gauri Khan
ManusforfatterFarah Khan
Mayur Puri
Mushtaq Sheikh
MusikkVishal-Shekhar
Foran kamera
MedvirkendeShah Rukh Khan
Deepika Padukone
Arjun Rampal
Shreyas Talpade
Prod.selskapRed Chillies Entertainment
Premiere7. november 2007 (Belgia)
9. november 2007 (India / UK / USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Om Shanti Om er en romantisk, eskapistisk Bollywood-film fra 2007, regissert og koreografert av Farah Khan. Den har Shah Rukh Khan og hindudebutanten Deepika Padukone i de fremste rollene. I tillegg er det opptil førti velkjente Bollywood-stjerner som opptrer i løpet av filmen, hvorav tretti av dem deltar i en sang alene. Filmen er plassert både på 1970- som på 2000-tallet. Filmens handling er både en hyllest og driver gjøn med den indiske filmindustrien i begge disse tidsepokene.

Filmen ble utgitt i 2000 eksemplarer verden over, noe som gjør den til den største indiske film som er blitt utgitt til nå.[1] Om Shanti Om hadde premiere den 9. november 2007 til hovedsakelig positive anmeldelser. Dens bruttoinntjening var 23 millioner amerikanske dollar verden over og ble den hindufilmen som har hatt størst inntjening ved sin utgivelse.[2]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Prakash «Omi» Makhija (spilt av Shah Rukh Khan) er en fattig film-statist, som bor sammen med sin mor Bela Makhija (spilt av Kirron Kher) og vennen Pappu Master (spilt av Shreyas Talpade) i Mumbai. Han er forelsket i en populær skuespillerinne Shantipriya "Shanti" Kashyap (spilt av Deepika Padukone) samtidig som han får små skuespiller-roller i Bollywood, blant annet ved R.C. Studioer eid av den populære film-produsenten Mukesh Mehra. En dag, under innspillingen av en ny film, bryter det ut en brann på opptakssettet. Shanti blir nesten fanget i brannen, men Omi redder henne - og de blir venner.

Men noen få dager senere overhører Omi en samtale mellom Shanti og Mukeshs samtale, og blir sjokkert over å oppdage at de faktisk har vært gift i to år. Men Mukesh nekter å avsløre giftermålet offentlig, fordi dette kan ødelegge begge karrierene deres. Shanti avslører at hun også er gravid med Mukeshs barn, og etterlater Omi deprimert. Mukesh ønsker å drepe sin kone, for å hindre at hun ødelegger karrieren hennes. I denne forbindelse blir Omi truffet av en bil kjørt av skuespilleren Rajesh Kapoor (spilt av Jawed Sheikh) som er på vei til sykehus, sammen med sin gravide kone Lovely Kapoor. Men Omi dør av skadene sin på sykehus. Imidlertid blir han gjenfødt samme natt ved samme sykehus, som Rajesh og Lovelys sønn Om Kapoor.

Som voksen blir Om Kapoor (spilt av Shah Rukh Khan) en populær skuespiller i Bollywood som lever et luksuriøst liv. Hans suksessrike karriere fører ham til slutt til den forlatte og ødelagte R.C. Studioer, hvor han opplever urovekkende tilbakeblikk fra sitt tidligere liv. Senere, når han blir nominert til en Filmfare Award for beste skuespiller, holder han nøyaktig den samme følelsesladede talen som han hadde holdt i sitt forrige liv. En eldre mester (spilt av Shreyas Talpade) ser ham på TV og innser at han faktisk er Omi. Under en fest husker OK plutselig sitt forrige liv etter at han så Mukesh Mehra.

Den kvelden sporer han opp Bela og Pappu til hjemmet deres, og får et følelsesmessig gjensyn med ham. De tre planlegger å hevne drapet på Shanti, ved å få Mukesh til å tilstå sin forbrytelse. De møter flere skuespillerinner for å finne en som ligner Shantis utseende, men dette er forgjeves. Men Om møter en annen statis Sandhya «Sandy» Bansal, som er en eksakt doppelgjenger av Shanti - som går med på å hjelpe dem. Han får Sandy til å kle seg som Shanti, og arrangerer hendelser for å minne Mukesh om forbrytelsen hans. Dette får ham til å tro at Shantis spøkelse hjemsøker ham. Imidlertid forekommer også overnaturlige hendelser på film-settet som forstyrrer Mukesh ytterligere. Men Mukesh oppdager imidlertid at Sandy ikke er Shantis spøkelse, når hun begynner å blø på grunn av en liten ulykke.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om reinkarnasjon og er inspirert av Rishi Kapoors Bollywood-film Karz fra 1980. Om Shanti Om har lånt mange elementer fra denne, inkludert tittelen som er navngitt etter en av denne filmens sanger. I begynnelsen av Om Shanti Om kan Rishi Kapoor bli sett dansende til originalsangen. Innspillingen av filmen begynte i januar 2007 ved flere lokaliseringer i India. Filmen hadde premiere den 9. november 2007.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen skapte en rekord ved å bli produsert i hele 2000 kopier for verdensframvisningene. Det er høyeste antallet kopier, inkludert digitale, for en idnisk film noensinne ved dens utgivelse. Den satte en annen rekord ved 18 000 registrerte forhåndsbestilte billetter i hovedstaden Delhi noen dager før premieren.[3]

Filmens sanger var komponert av musikkduoen Vishal-Shekhar med sangtekster skrevet av Javed Akhtar.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]