Olympus Mons

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olympus Mons

Olympus Mons

Olympus Mons er en vulkan på planeten Mars, og det høyeste kjente fjellet i vårt solsystem. Fjellet har en høyde på 26 000 meter i forhold til slettene rundt.[1] Dette er omtrent 3,21 ganger så høyt som Mount Everest er over havet.

Giovanni Schiaparelli betraktet området der fjellet er og kalte det Nix Olympica, «Olympisk snø», med tanke på det greske fjellet Olympos. Siden har astronomer forandret navnet til Olympus Mons, som simpelthen betyr «fjellet Olympus».

Olympus Mons er en skjoldvulkan og er mye bredere enn det er høyt. Den dekker et område på størrelse med Arizona eller De britiske øyer. Grunnflaten er mer enn 500 km i diameter og omgitt av en 6000 m høy klippe. Enkelte astronomer forestiller seg at grunnflaten til Olympus er så stor, at hvis man gikk på fjellet hadde man nesten ikke kunnet merke det på grunn av at helningen i fjellet er så liten i forhold til Mars' overflate.

Man har tenkt seg at den ikke har hatt noe utbrudd på mange millioner år. Imidlertid har noen fotografier kunnet tyde på at noen lavastrømmer er ganske unge (anslått til 2 millioner år gamle). Noen astronomer tenker seg at det ikke kan utelukkes helt at det fortsatt finner sted noe vulkansk aktivitet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Neil F. Comins (2012). Discovering the Essential Universe. W. H. Freeman. s. 148. ISBN 978-1-4292-5519-6. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]