Oluf Eie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oluf Eie
Født17. sep. 1896Rediger på Wikidata
Død10. juni 1983Rediger på Wikidata (86 år)
BeskjeftigelseMisjonær Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Oluf Eie (født 17. september 1896, Vejle, død 10. juni 1983) var en dansk misjonær.

Oluf Eie ankom til India i oktober 1920. Fra 1922 til 1962 var han bestyrer av Santalmisjonens tehage Mornai. I løpet av Eies 40-årige tjeneste bygde han opp plantasjen til å bli en av de mest lønnsomme i Assam. Mornai var også blant de første bedrifter i India som forbød barnearbeid. Allerede i 1933 ble det innført skoleplikt for barn av plantasjens ansatte. I Eies bestyrertid ble det bygget sykehus, skoler, kontorer og hundrevis av arbeiderboliger. Et lokalt velferdssystem ble utviklet på tehagens grunn. Mange av tehagens arbeidere ble etter hvert tilknyttet santalkirken (fra 1950 NELC) – og to kirker ble reist på området der det fortsatt forrettes søndagsmesse på flere språk; santali, mundari og bengali.

Etter 40 års tjeneste som leder for tehagen, flyttet familien til Dumka i 1962 da Oluf Eie ble misjonens førstesekretær.

Verk[rediger | rediger kilde]

  • En kirke bliver til : Santalkirken, dens vækst og udvikling, Dansk Santalmission, 1967
  • Kampen for at overleve: Folkelige mindretal i Indien, av Oluf Eie med forord av Ole Christiansen. DMS-forlag i samarbeid med Dansk Santalmission (januar 1980).

Biografi[rediger | rediger kilde]

  • Fælles Eie: En mindebog om missionæren og tehavebestyreren Oluf Eie, redigeret af Magda Krogh. København: Dansk Santalmission (1984).
Forgjenger:
 Arne Edvin Strønstad 
Førstesekretær for The Santal Mission of the Northern Churches
Etterfølger:
 Arne Edvin Strønstad