Olsen-Bandens sidste bedrifter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olsen-Bandens sidste bedrifter
Generell informasjon
Utgivelsesår1974; 47 år siden (1974)
Lengde1 t. 37 min.
SpråkDansk
Bak kamera
RegissørErik Balling
ProdusentBo Christensen
ManusforfatterHenning Bahs
Erik Balling
Basert påOlsen-banden
MusikkBent Fabricius-Bjerre
SjeffotografHenning Kristiansen
KlippOle Steen Nielsen
Foran kamera
Hovedrolle(r)Ove Sprogøe
Morten Grunwald
Poul Bundgaard
BirollerKirsten Walther
MedvirkendeAxel Strøbye
Ole Ernst
Prod.selskapNordisk Film Kompagni
Eksterne lenker

Olsen-Bandens siste bedrifter er en dansk film fra 1974. Denne filmen er den sjette i rekken av filmer om den danske Olsen-Banden.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Ordet «bedrift» stammer fra det middelnedertyske ordet bedrif (sammenblandet med drift). Drift er en «løpende aktivitet rettet mot å få noe til å fungere og holde det i gang», hvor bedrift defineres som en heltemodig eller betydningsfull handling eller prestasjon. Dette demonstreres i filmen, da kuppet for første gang i filmserien lykkes, og Olsen-Bandens drøm går i oppfyllelse.

Som tittelen på filmen antyder, ønsket regissøren å stoppe filmserien her. Men på grunn av seriens store popularitet og inntjening ble den fortsatt med ytterligere åtte filmer.

I 1973, som var året før filmen ble utgitt, var Danmark rammet av den internasjonale oljekrisen, som blant annet førte til drastiske prisstigninger på bensin og olje og forsøk på å redusere forbruket. I Danmark steg bensinprisen til 2,05 kroner pr. liter og i en periode ble det innført «bilfrie søndager», som innebar at all form for bilkjøring var forbudt. Derutover måtte dansker spare på varme og lys. I filmen blir det flere ganger gjort oppmerksom på bensin og adgangen til bensin, for eksempel da Kjeld gjentagende ganger spør Benny om han har husket å fylle bensin på bilen. Benny svarer spørsmålet med «Jaja, selvfølgelig har jeg det, hold nu kjeft.»

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]