Olsen-Bandens sidste bedrifter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olsen-Bandens sidste bedrifter
Generell informasjon
Utgivelsesår1974; 48 år siden (1974)
Lengde1 t. 37 min.
SpråkDansk
Bak kamera
RegissørErik Balling
ProdusentBo Christensen
ManusforfatterHenning Bahs
Erik Balling
Basert påOlsen-banden
MusikkBent Fabricius-Bjerre
SjeffotografHenning Kristiansen
KlippOle Steen Nielsen
Foran kamera
Hovedrolle(r)Ove Sprogøe
Morten Grunwald
Poul Bundgaard
BirollerKirsten Walther
MedvirkendeAxel Strøbye
Ole Ernst
Prod.selskapNordisk Film Kompagni
Eksterne lenker

Olsen-Bandens siste bedrifter er en dansk film fra 1974. Denne filmen er den sjette i rekken av filmer om den danske Olsen-Banden.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Ordet «bedrift» stammer fra det middelnedertyske ordet bedrif (sammenblandet med drift). Drift er en «løpende aktivitet rettet mot å få noe til å fungere og holde det i gang», hvor bedrift defineres som en heltemodig eller betydningsfull handling eller prestasjon. Dette demonstreres i filmen, da kuppet for første gang i filmserien lykkes, og Olsen-Bandens drøm går i oppfyllelse.

Som tittelen på filmen antyder, ønsket regissøren å stoppe filmserien her. Men på grunn av seriens store popularitet og inntjening ble den fortsatt med ytterligere åtte filmer.

I 1973, som var året før filmen ble utgitt, var Danmark rammet av den internasjonale oljekrisen, som blant annet førte til drastiske prisstigninger på bensin og olje og forsøk på å redusere forbruket. I Danmark steg bensinprisen til 2,05 kroner pr. liter og i en periode ble det innført «bilfrie søndager», som innebar at all form for bilkjøring var forbudt. Derutover måtte dansker spare på varme og lys. I filmen blir det flere ganger gjort oppmerksom på bensin og adgangen til bensin, for eksempel da Kjeld gjentagende ganger spør Benny om han har husket å fylle bensin på bilen. Benny svarer spørsmålet med «Jaja, selvfølgelig har jeg det, hold nu kjeft.»

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Etter et vellykket ran reiser Olsenbanden på ferie til Mallorca. Men det viser seg at de ikke sitter igjen med noen penger likevel, fordi Benny og Kjeld ved et uhell kastet alt tyvegodset i en søppeldunk. Egon havner i fengsel igjen, og når han slipper ut venter Kjeld og Benny på ham som vanlig - men Egon forlater dem: Han har nemlig blitt ansatt av aksjemegler Holm-Hansen for å åpne et pengeskap i Sveits, som han påstår tilhører hans avdøde medarbeider.

Egon krever en sum tilsvarende 25 % av det innholdet i safen er verdt, som betaling for sitt arbeid. Holm-Hansen sier seg enig, men får sin sveitsiske håndlanger til å forråde Egon når pengeskapet er åpent og overlater ham til det sveitsiske politiet. Egon kommer seg imidlertid unna, og finner veien tilbake til Danmark. Han gjenforenes med Benny og Kjeld, og kommer på en ny plan for å ta hevn mot Holm-Hansen og få tak i betalingen sin. Det viser seg at pengeskapet inneholdt Bedford Diamonds, en ekstremt verdifull samling av smykker, ettertraktet som en inflasjon-sikker investering og er etterlyst av politi over hele verden.

Holm-Hansen selger diamantene til en styrtrik arabisk olje-sjeik, for 15 millioner dollar. Ved hjelp av en båt, en buss og hundre ballonger klarer gjengen å snappe diamantene fra sjeiken og politi-eskorten hans. Egon, vel vitende om at diamantene aldri kan selges på lovlig måte, planlegger i stedet å bruke smykkene til å presse ut 50 % av de 15 millionene fra Holm-Hansen. Men denne planen blir ødelagt av Yvonne - kjæresten til Kjeld - som har gjemt de ekte diamantene og erstattet dem med verdiløse suvenirer. Holm-Hansen konkluderer med at Egon er klin sprø, og beordrer sin håndlanger «Bøffen» til å få Egon til å forsvinne for alltid.

Bøffen planlegger å drukne Egon i en havn i København. Men Egon blir reddet i tide, av Benny og Kjeld. Egon kommer deretter på en ny plan. Med Benny og Kjeld forkledd som politifolk og Egon som spiller en person de nylig har arrestert, konfronterer Holm-Hansen og håndlangerne hans. Samtidig som Holm-Hansen skal distraheres av Benny, skal Egon og Kjeld åpne pengeskapet hans - hvor de tar 15 millioner dollar, men legger igjen diamantene. Men Holm-Hansen innser at han har blitt narret, og kontakter straks det virkelige politiet. Men når politiet dukker opp, arresterer de umiddelbart Holm-Hansen etter å ha oppdaget Bedford-diamantene i hans besittelse.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]