Ole Ingebrigtsen Killingberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ole Ingebrigtsen Killingberg
Født3. juni 1880Rediger på Wikidata
Død20. juli 1918Rediger på Wikidata (38 år)
BeskjeftigelseFotograf Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Arbeidere i Fines Gruve fotografert av O.I. Berg i 1906.

Ole Ingebrigtsen Killingberg (O.I. Berg) (født 3. juni 1880, død 20. juli 1918), sønn av Ingebrikt Hansen Butli og Olava Killingberg var en fotograf fra Leksvik i Nord-Trøndelag. Ole vokste opp på gården Killingberg Østre før han tok utdanning som fotograf i Oslo (Kristiania) da han var i midten av tenårene. Han kom tilbake til Leksvik og begynte å jobbe som fotograf der som 17-åring i 1898. Interessen for fotografering fikk kan trolig gjennom hans tante som giftet seg med fotograf Strøm i Trondheim.

Ole bygde sitt eget kamera og tok tusenvis av bilder, hovedsakelig portrettbilder, men også landskapsbilder samt bilder fra elgjakt og arbeidslivet. Som fotograf var han kjent under navnet O.I. Berg. Han døde av kreft i en alder av 38 år, og var i hele sitt liv ugift.

Opprinnelig fantes det over 4 000 glassplater etter Berg, men over 3 000 av dem ble under andre verdenskrig rengjort og brukt av en Trondheimsfotograf på grunn av mangelen på glassplater. Det var først i 1984 at man fant flere kasser med glassplater etter han. I alt 653 glassplater ble hentet fram og Leksvik kommune fikk tilskudd for å starte kopieringsarbeidet til den lokalhistoriske fotosamlingen.

Fotoutstyret til Berg ble i sin tid lånt ut til en fotoforretning i Trondheim til en utstilling, men forretningen gikk konkurs og det gamle utstyret forsvant.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]