Olaf Knudsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Olaf Knudsen også kalt Wergelandsønnen (født 1835Eidsvoll, død 12. juli 1921Svensrød, Nøtterøy) var en norsk lærer og hagebruksmann. Han skapte en vakker hage på Nøtterøy som er restaurert i seinere år. Den bærer i dag navnet Wergelandsønnens Hage og Grøntsenter. Det er et økologisk hageanlegg som bl.a. har spesialisert seg på gamle blomstertyper. I en artikkel i vi i villa av Nina Kraft omtales Olafs hage som «et fortryllet smykkeskrin av 1001-natt-juveler».

Historikk[rediger | rediger kilde]

Sommeren og høsten 1834 vikarierte Henrik Wergeland som sogneprest for sin far, Nicolai Wergeland, i Eidsvoll prestegjeld. Han hadde da et forhold til den tre år eldre tjenestejenta Gunhild Mathea Larsdatter Knudsen (født 1805, Skofset, Eidsvoll. Død 1883 i Svensrød, Nøtterøy). Det ble barn av romansen: Olaf Knudsen kom til verden 18. september 1835. En nabo tok på seg farskapet.

Da Olaf Knudsen var sju år, i 1842, tok Henrik Wergeland og kona Amalie Sofie ham til seg – noe som var kontroversielt på den tida da han var såkalt «uektefødt». Far og sønn bodde sammen så lenge faren hadde kapasitet. Wergeland blei som kjent uhelbredelig syk våren 1844, og døde året etterpå. Olaf Knudsen som var 9½ år, da faren døde, blei tatt videre hånd om av Wergelandfamilien sammen med moren sin.

Wergeland kosta utdannelse på sønnen, og han ble lærer og visstnok grunnlegger av skolehagebevegelsen i Norge. Interesse for hagestell skal han ha fått gjennom faren, Henrik Wergeland, som hadde mer en normalt gode kunnskaper om blomster og botanikk.

I 1856, 21 år gammel, begynte Olaf Knudsen som enslig lærer på den nyåpna Torød skole. Etterhvert ble han rektor. Han skulle bli tilsammen 55 år ved skolen.

I 1870 ektet han Anne Karine Jakobsen (1846–1876) i Nes, Akershus. De fikk barna Ragnvald Arnold Knudsen (1872–1950), Dagny Andrea Knudsen (1874) og Thora Gunhilde Knudsen.

Olaf Knudsens eldste sønn, Ragnvald Arnold, som hadde fornavn nummer to felles med sin berømte farfar, funderte innimellom på å ta Wergelandnavnet, men det ble med tanken.

Werglandsønnens hage[rediger | rediger kilde]

Samme år som Olaf Knudsen giftet seg, hadde han kjøpt gården Svensrød på Nøtterøy. Denne utviklet han til en eventyrlig hage, der han solgte både frukt og grønt. Blomsterhagen ble gjenskapt av Stein Strandli og hans kone Kirsti Dragsund. De tok utgangspunkt i tegninger Olaf Knudsen etterlot seg. Flere av plantene er opprinnelige, og lokket tilbake til fordums prakt. Hagen ble åpnet for publikum sommeren 2000. Etter at Strandli døde i 2002 ble gården overtatt av hans sønn, og hagen ble avviklet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]