Ola Skuterud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ola Skuterud
Født10. juli 1942Rediger på Wikidata (81 år)
NasjonalitetNorge

Ola Skuterud (født 10. juli 1942) er en norsk hjelpearbeider innen Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger. Han har ledet arbeidet organisasjonen har for hjelpetrengende i Palestina med base i Ramallah i flere perioder.

I juli 1998 ble Skuterud kidnappet av opprørere i Somalia, hvor han sammen med ni andre hjelpearbeidere ble holdt som gissel i ni dager. Etter det fortsatte han sin tjeneste i Somalia i to år før han ble kalt til nye oppdrag for organisasjonen, denne gangen på Vestbredden. To uker etter at Skuterud kom til Ramallah i 2000, brøt intifadaen løs, så tjenesten der ble heller ikke rolig.

I 2003 dro han tilbake til Afrika som delegasjonsleder for Røde Kors sitt arbeid i Eritrea. Oppdraget var å hjelpe til med å bygge opp Røde Kors sin nasjonalforening i landet. Etter jordskjelvet i Indiahavet 2004 var det bruk for ham i Indonesia, hvor han i 18 måneder ledet hjelpearbeid i Banda Aceh. Deretter gikk turen tilbake til Palestina i 2006.

I 2003 ble han tildelt Palestina Røde Halvmånes høyeste utmerkelse for sin innsats. Han er den første utenlandske hjelpearbeider som er blitt tildelt denne utmerkelsen. I 2002 fikk han Menneskerettighetsprisen for Nordjæren-regionen. Skuterud ble i 2017 utnevnt til ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden «for fortjenstfullt internasjonalt humanitært virke.»[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tildelinger av ordener og medaljer», Kongehuset. Lest 20. august 2017.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]