Oksevåg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra Oksevåg

Oksevåg er et fraflyttet fiskevær i Lebesby kommune som ligger innerst i Oksfjorden i Finnmark. På 1800-tallet var det en hvalfangststasjon der.

I 1903 ble hvalfangststasjonen beskyttet av et norsk selskap for å hindre ødeleggelse på grunn av Mehamn-opprøret.

Under andre verdenskrig var det en kort stund en sovjetisk radiostasjon i Oksevåg, men russerne ble angitt av en lokal laksefisker i frykt for dødsstraff ved og tie. Som tidligere ble brukt under opprullingen av radiostasjonene i Øst-Finnmark.[1] «Heldigvis» ble russerne drept etter en kort kamp, slik at det ikke var risiko for at de nevnte kontakt med lokalbefolkning, som ville bety horrible straffer som i f.eks. Kiberg

Som resten av Finnmark ble Oksevåg brent av tyskerne og de ca. 100 innbyggere ble tvangsevakuert. Etter krigen ble det bestemt av Oksevåg ikke skulle bygges opp igjen.

....Vi vet ikke hvor gruppa oppholdt seg, men mye tyder på at de brukte en hule mellom Striptinden og Engelsknæringen som basisstasjon. I så fall dreide det seg om en hule som i årtider var brukt som oppbevaringssted for laks av laksenotfiskerne, rene kjøleskapet! Gruppa hadde i hvert fall kontakt med familien Sagen i Oksevåg og med en familie på Hopseidet.

Utdrag fra Bjørnulv Jenssen og Andreas Raaum: «Partisaner i Finnmark», i Skråblikk påsken 2000.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]