Oksfjorden (Lebesby)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Oksefjorden (Lebesby)»)
Oksefjorden sommer 2012

Oksfjorden (også skrevet Oksefjorden og Oksfjord, nordsamisk: Vuoksavuotna)[1] er en fjord på nordsiden av Nordkinnhalvøya i Lebesby kommune i Finnmark. Fjorden strekker seg 14 km sørøstover til Sørbotn innerst i fjorden som er en del av Oksevåg.[2]

Fjorden har innløp mellom Kjelsnæringen i vest og Engelsnæringen i øst. Fjorden går på nordøstsiden av Skjøtningberghalvøya. Sør for denne ligger Kjøllefjorden. Det tidligere fiskeværet Skjøtningberg ligger på sørsiden helt ytterst i fjorden, Hele Oksfjorden er fraflyttet, og bebyggelsen langs fjorden benyttes kun som fritidsboliger.

Oksfjorden er en fungerende nødhavn og har ett blink på «Avløsninga» og en fyrlykt på Russenes

Deler av filmen Orions belte ble innspilt på Oksfjorden, blant annet ble «Sandy Hook» senket her.

Under innspillingen av filmen støtte filmskaperne på farlige situasjoner. Harald Paalgard hang under helikopteret i en harness med kameraet surret fast til kroppen sin med kaldt vann under seg. Da de skulle filme senkingen av «Sandy Hook» hadde de plassert fem kameraer for å filme, og lastet opp båten med eksplosiver. Etter at de hadde tent lunta og var klare til å filme, kom hurtigruta forbi. En mann løp inn i skuta og kuttet lunta selv om han kunne bli sprengt til himmels. Hurtigruta passerte, og skapte så store bølger at innspillingslederen som var i gummibåt falt i vannet. Den andre mannen sa at han måtte skru av walkie talkien så den ikke ble ødelagt.

Fylkesvei 894 går langs fjordbotnen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Oksfjorden». Faktaark. Kartverket. Besøkt 19. august 2021. 
  2. ^ Oksfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk