Okella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Okella
Nomenklatur
Okella
Chandler, 2001
Hører til
køllebiller, Kortvinger, Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: 1
Habitat: skog
Utbredelse: Australia
Inndelt i

Okella er en gruppe (slekt) av biller som hører til underfamilien køllebiller (Pselaphinae) i den store familien kortvinger (Staphylinidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (ca. 2 millimeter lange), avlange biller med korte dekkvinger. På farge er de gjerne mer eller mindre rødbrunlige. Hodet er firkantet med markerte bakhjørner og en tydelig "hals", bak med en stor, dyp grop. Antennene er 11-leddete, ganske tynne, med et stort, ytterst tilspisset ytterste ledd. Pornotum er rundet, litt bredere enn hodet, bak i midten med en stor, buet grop. Dekkvingene er omtrent sobbelt så lange som pronotum, jevnbrede, langs sømmen med en bølget, skarp lengderibbe som avgrenser et smalt, blankt midtparti langs sømmen. Bakkroppen er tilspisset med fem ryggledd som er synlige bak dekkvingene, det fremste av disse med et par skarpe, buede kjøler. Beina er nokså slanke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De kan blant annet finnes under barken på døde trær, i råtten ved og hule trær..

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i det sørøstlige Australia.

Systematisk oversikt[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Chandler, D.S. 2001. Biology, morphology, and systematics of the ant-like litter beetle genera of Australia (Coleoptera: Staphylinidae: Pselaphinae). Memoirs on entomology, international 15: viii + 1–560.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]