Også vi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Også vi... er er en novellesamling av Ebba Haslund. Den ble utgitt sommeren 1945, og var hennes debut som forfatter.

Boken er på 214 sider, og er en samling noveller fra Norge under okkupasjonen, og ble utgitt på Nasjonalforlaget. Novellene skrev hun høsten 1944, på en hytte i Eggedal. Mye av inspirasjonen fikk hun fra en svensk roman hun nylig hadde lest, som skulle skildre dagliglivet i et okkupert land, en roman hun mente skildret det feil. Hun følte derfor behovet for å skildre livet slik det egentlig var.[1]

Novellene omhandler fiktive personer. I et intervju med Forfatteren og oversetteren forteller hun:

SitatJeg skrev om oppdiktede personer, vanlige menn og kvinner som opplevde det uvanlige. Hvordan det føles når bunnen med ett blir slått ut av tilværelsen, hvordan terror og vold blir en del av hverdagen, en tilværelse gjennomsyret av angst.Sitat
– Forfatteren og oversetteren, nr. 3, 2004

Siden krigen ikke var over, og Gestapo kunne dukke opp på husundersøkelse, gravde hun ned novellene i hagen etter hvert som de var ferdige.

Hennes onkel leverte de seks første novellene til eieren av Nasjonalforlaget, og de ble sendt til konsulentuttalelse hos Lalli Knutsen. Denne uttalelsen ble positiv, og forlaget lovte allerede å utgi novellene etter krigen.

Da boken ble utgitt ble de første to opplagene utsolgt på kort tid, til sammen 10 000 bøker. Grunnet papirrasjonering kunne ikke forlaget trykke flere bøker, men måtte prioritere andre forfattere.

Referanser[rediger | rediger kilde]