Ogata Korin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vindgud
Red Prunus Korin.jpg

Ogata Kōrin (尾形 光琳; født ca. 1657 i Kyoto, Japan, død 2. juni 1716) var en japansk tegner og maler. Han er også kjent for intarsia- og lakkarbeider, der han utvidet den tradisjonelle kunsten ved å ta i bruk nye materialer.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han vokste opp som sønn av en rik kjøpmann som var kunstinteressert, og ifølge historien, var den som lærte ham grunntrekkene i kunsten. Korin studerte også under mesteren Soken Yamamoto, som soknet til Kanōskolen, Tsunenobu og Gukei Sumiyoshi. Han var også opptatt av sine forgjengere Hon'ami Kōetsu and Tawaraya Sōtatsu.

Kunstner[rediger | rediger kilde]

Etter å ha blitt kunstnerisk fullbefaren, brøt han med den gjeldende tradisjonen, og utviklet sin egen karakteristiske stil både i tegningene og lakkdekorasjonene, som var den tids malerier. Hans stil beskrives som rett på-impresjonisme som uttrykkes med få streker og enkle. idealiserte former. Han overså dermed alle de gjeldende konvensjoner for hvordan ting skulle framstilles.

Lakkarbeidene har islett av hvite metaller og perlemor. Dette var radikalt, men ikke helt ukjent, siden forgjengeren Koyetsu hadde introdusert dette.

Korin døde i en alder av 59 år. Hans fremste elever var Kagei Tatebayashi og Shiko Watanabe.

At man i dag kjenner såpass godt til kunstneren skyldes imidlertid Sakai Hōitsu, som gjenopplivet hans stil, og utgav en kompilasjon av hundre av Kōrinss verker, Kōrin hyakka-zu. De gyldne bakgrunner på Gustav Klimts bilder tilskrives inpirasjon fra Ogata Kōrins verker.

Han klassifiseres som kunstner av Rinpa-skolen. Museum of Fine Arts i Boston har et skjermbrett som forestiller Matsushima, mens skjermen «Iriser» i Nezu Museum er klassifisert som japansk nasjonalklenodium.

Referanser[rediger | rediger kilde]