Odoardo Farnese

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Odoardo Farnese
Odoardo Farnese.jpg
Født 28. april 1612
Parma
Død 11. september 1646
Piacenza
Gravlagt Sanctuary of Santa Maria della Steccata
Ektefelle Margherita de' Medici
Far Ranuccio I Farnese
Mor Margherita Aldobrandini
Barn Ranuccio II Farnese, Alejandro Farnesio, Caterina Farnese, Pietro Farnese, Orazio Farnese
Religion Katolisisme

Odoardo Farnese (født 28. april 1612 i Parma i Italia, død 11. september 1646 i Piacenza) var hertug av Parma og Piacenza fra 1622 til sin død.

Odoardo var den eneste legitime sønnen av Ranuccio I Farnese og Margherita Aldobrandini. Etter at Ranuccios utenomekteskapelige sønn, Ottavio, en mulig rival, ble kastet i fengsel, regjerte Odoardo som hertug først med onkelen kardinal Odoardo Farnese som regent, og etter onkelens død med sin mor, Margherita Aldobrandini, som regent.

Han ble myndig i 1628, og giftet seg samme år med Margherita de' Medici, datter av storhertugen av Toscana, Cosimo II de' Medici.

Hans første viktige handling som regjerende hertug var å inngå en allianse med Frankrike i 1633, for å motvirke Spanias innflytelse i det nordlige Italia. Han tok opp lån for å styrke hæren, men militært lyktes han dårlig; spanjolene okkuperte Piacenza og hæren ble slått av Francesco I d'Este. I 1637 overtalte pave Urban VIII ham til å inngå en fredsavtale med Spania.

En konflikt om byen Castro med familien Barberini, som pave Urban tilhørte, førte til at han ble ekskommunisert i 1641. Han svarte med å alliere seg med Venezia, Firenze og Modena, og invaderte det nordlige Lazio med 7 000 mann. Han klarte imidlertid ikke å ta kontroll over Castro. Men ved en fredsavtale i 1644 fikk han tilbake byen, og ble tatt opp i det kirkelige fellesskap igjen.

Odoardo døde overraskende i Piacenza, sin yndlingsresidens, i september 1646.

Barn[rediger | rediger kilde]