Diskusjon:Oberliga DDR

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Flytting av klubber[rediger kilde]

Det kan nok diskuteres om det å flytte lag mellom byer er juks eller ikke. Mange mener at det er det, også i USA. I britisk fotball kommer jeg vel på bare et par eksempler, nemlig Wimbledon / Milton Keynes Dons og Meadowbank Thistle / Livingston. En stor del av tilhengerne til Wimbledon mener så absolutt at det var juks å flytte klubben. Meadowbank Thistle hadde vel kanskje ikke så mange tilhengere i utgangspunktet...

Jeg er ikke noen ekspert på dette, men etter det jeg forstår, så var flyttingen av fotballag i DDR i stor grad det en kan kalle "juks", selv om det ordet er temmelig subjektivt. Slik jeg forstår det, flyttet idrettsmyndighetene i DDR flere ganger lag til nye byer, kun etter politiske motiver. Blant annet ble hele førstelaget til Dynamo Dresden i 1954 flyttet ("delegert") til Berlin, der de ble til Dynamo Berlin, som senere ble mesterskaps-grossist. I 1953 ble førstelaget til Vorwärts Leipzig flyttet til Berlin, der de spilte som Vorwärts Berlin. I 1971 ble laget så flyttet videre til Frankfurt an der Oder, der de spilte som Vorwärts Frankfurt (i dag Victoria Frankfurt). Til alt overmål ble de gjenværende restene av klubben i Leipzig i 1974 flyttet til Dessau. (Kilde: Boka Enzyklopädie der europäischen Fußballvereine.)

Jeg lar den siste forandringen i artikkelen stå, for jeg synes ikke dette er så viktig at det absolutt må nevnes der. Men jeg ville bare si litt her om hvorfor jeg i utgangspunktet hadde nevnt at klubber ble flyttet. --Blue Elf 19. jul 2006 kl.23:01 (UTC)

Det nevnes fortsatt, men det står ikke sammen med kampfiksing og annet juks fordi, som du skriver, det er et ladet begrep. Jeg vil også være litt skeptisk med å ta alt som sies i (Vest-)Tyskland for god fisk når det gjelder DDR.--Pungmose 13. aug 2006 kl. 22:49 (UTC)

Flytting av klubber - jukset man i Oberliga DDR?[rediger kilde]

Jeg synes det er søkt økt å diskutere om man jukset i Oberliga-DDR bare fordi fotballen var organisert andreledes enn i vesten.

På grunn av det politiske systemet måtte fotballsystemet i DDR organiseres andreledes enn i vesten. I 1945, da den andre verdenskrigen var slutt, ble i første omgang alle fotballklubber i hele Tyskland forbudt. Dette var en del av den såkallte avnasifiseringsprosessen. I vesten fikk fotballklubbene lov til å gjenoppstå så snart de kunne vise til at de hadde et styre og et funktionærsvesen der samtlige medlemmer ikke var belastet fra nazitiden. For eksempel ble det ikke tolerert at personer som hadde vært medlemmer i NSDAP hadde tillitsverv i en idrettsklubb. I Østtyskland derimot ble sporten organisert helt på nytt og de gamle klubbene forsvant for alltid. Det nye systemet ble utviklet i flere epoker. I første omgang var det produksjonsbedriftene og høyskolene som sto for driften av de nye idrettslagene.

På 50-tallet besluttet man å skille mellom klubber som drev med bredde- og klubber som drev med elitesport. Det ble grunnlagt nye klubber som fikk fornavnet Sportclub (SC). Ingen personer kunne på egen hånd bli medlem av en sportsklubb. Til en elitklubb kom man bare ved deligasjon, man måtte bli beordret. Det var alså en øvrighet som bestemmte hvilke personer som kunne rykke opp i eliten.

Elitesport må også finansieres og i DDR som i alle de andre planøkonomiske systemene ble sportsklubbene organisert og finansiert av statlige institusjoner. Disse var på en må eieren av klubbene. Dette kunne være institusjoner som hæren, politiet, et departement eller jernbanen. På en måte kann man si at systemet funksjonerte litt som i USA, hvis eieren fant ut at han heller ville ha et laget sitt i Berlin enn i Dresden ble spillerne enkelt og greit delegert fra Dresden til Berlin. Dette var for eksempel tilfellet i 1954 da hele laget til SG Dynamo Dresden ble deligert til Berlin for å spille som SC Dynamo Berlin. Et annet eksempel er armeklubben ASV Vorwärts (ASV= Arme Sport Vereinigung) som opprinnlig var et lag fra Leipzig. I 1953 ble laget flyttet til Berlin og i 1971 videre til Frankfurt Oder. I et planøkonomisk system kunne spillerbytter ikke organiseres gjennom kjøp og salg av spillere slik som i vesten, systemet het delegasjon.

Å hevde at systemet i østeuropa var synonymt med å jukse synes jeg er temmlig søkt. Sytemene i vest og øst var i virkligheten ikke så veldig forskjellige. I vest bestemmte pengene, det vil si markedsøkonomien, hvilke lag som skulle få de beste spillerne. I øst kann man litt forenklet si at dette ble planlagt slikt som alt mulig annet i de planøkonomiske systemene. Uten en slik planlegging ville det ikke ha vært mulig for østeuropeiske land å fostre toppidrettsutdøvere. Man kan selvfølgelig starte diskusjoner som om det kommunistiske systemet generelt kan forsvares etisk, men man kan ikke hevde at systemet med deligasjon ikke var transparent. Man visste hvordan systemet funksjonerte og aksepterte at sportssystemet i land med planøkonomi var organsisert på denne måten. Det kan jo tenkes at mange ikke likte at det var som det var, men juks er noe annet.Dette usignerte innlegget ble skrevet av Nox60 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Glemte å signere artikklen - dette gjøres nå: --Nox60 (diskusjon) 23. apr. 2016 kl. 19:04 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Oberliga DDR. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 10. aug. 2017 kl. 02:38 (CEST)[svar]