Obelerio degli Antenori

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Obelerio degli Antenori
Obelerio-antenoreo-doge-of-venice.jpg
Født8. århundreRediger på Wikidata
VeneziaRediger på Wikidata
Død831Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Republikken VeneziaRediger på Wikidata

Obelerio degli Antenori, også kalt Antenoreo var den niende tradisjonelle doge av Republikken Venezia, eller den syvende som er dokumentert.

Allerede mens han var en tribun under dogen Giovanni Galbaio, flyktet han og andre pro-frankiske ledere til Treviso. Her ble han valgt til deres leder og han tok dem tilbake til Venezia og Obelerio ble valgt til doge da Galbaio flyktet ved dere ankomst.

Umiddelbart etter at han var valgt til doge, utnevnte han broren Beato som sin nærmeste medhjelper. Fraksjonsstridigheter og indre uenighet, tvang ham til å søke støtte hos patriarken i Grado. Etter å ha innhentet støtte ved hoffet til Karl den store i Aachen, vendte han tilbake til Venezia og tilbød frankisk støtte om han ble gjeninnsatt som doge. Første juledag 805 erklærte Obelerio sin støtte til Karl den store ved hoffet i Aachen.

Dette utløste en krig med Det bysantinske riket. I 809 ble den frankiske flåten i Comacchio angrepet, men angrepet var mislykket. Obelerios støtte var imidlertid borte og etter kamphandlinger ble Agnello Participazio valgt til ny doge.

Obelerio tilbrakt deretter de to neste tiår i Konstantinopel, men vendte tilbake i et mislykket forsøk på å ta tilbake makten i 832, etter at dogen Giustiniano Participazio var død. Men den nye dogen, Giustinianos bror Giovanni I Participazio slo hardt ned opprøret og drepte Obelerio. Hans hode ble stilt til offentlig skue på markedet i Venezia.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norwich, John Julius: A History of Venice. Alfred A. Knopf: New York, 1982.


Forgjenger:
 Giovanni Galbaio 
Doge av Venezia
(804811)
Etterfølger:
 Agnello Participazio