Obbukta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Obbukta
LandRussland
Del avKarahavet
Kart
Obbukta
68°50′00″N 73°30′00″Ø

Kart som viser Obbukta (Gulf of Ob) og Karahavet
Øyer ved Obs munning i Obbukta.

Obbukta (russisk: О́бская губа́ – Obskaja guba) er ei enorm bukt i Nord-Russland. Den ligger i provinsen Jamalo-Nenetsk, nordøst for de nordlige Uralfjellene.

Obbukta starter ved Karahavet i Nordishavet, og strekker seg sørover til munningen av elva Ob, som den er oppkalt etter. Den er rundt 1000 km lang, og bredden varierer mellom 50 og 80 km. Bukta er relativt grunn, med en gjennomsnittlig dybde på 10 til 12 meter, noe som legger begrensninger på tung sjøtransport. Omtrent midt i bukta ligger Tazbukta, en østlig sidegrein dannet av elva Taz. Vest for bukta ligger Jamalhalvøya.

Ved Obs munning innerst i bukta ligger flere flate og lave øyer, som er vernet som våtmarker under Ramsar-konvensjonen. Forøvrig er det ingen øyer i Obbukta før den munner ut i Karahavet.

Økonomisk betydning[rediger | rediger kilde]

Det er oppdaget enorme forekomster av naturgass og olje i denne regionen. Olje og gass fra feltene i området blir sendt sørover via rørledninger og jernbane. Jamburg-gassfeltet anses som et av verdens største, og ligger mellom den sørlige delen av bukta og Taz-elva mot øst.

Området rundt bukta er svært tynt befolket, og den største bosetningen er Novyj Port på vestsiden av bukta, med rundt 1800 innbyggere. Jamburg er nest størst med rundt 300 fastboende.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]