OSx86

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

OSx86 (fra navnene OS X og x86) er et samarbeidsprosjekt for å kjøre OS X-operativsystemet på datamaskiner som ikke er laget av Apple, med x86-arkitekturen på x86-64 prosessorer. Arbeidet startet kort tid etter juni 2005 Worldwide Developers Conference kunngjøringen om at Apple ville være å flytte sine personlige datamaskiner fra PowerPC til Intel-mikroprosessorer.

En datamaskin bygget for å kjøre OS X, som ikker laget av Apple, er også kjent som en Hackintosh, [1] et teleskopord av ordet «hack» og navnet på Apples datamaskinmodell, Macintosh. Hackintosh bærbare datamaskiner er også kalt «Hackbooks». [2]

Apple programvarelisens ikke tillater OS X som skal brukes på en datamaskin som ikke har Apple-varemerket.[3] Lovligheten av denne form for binding er omstridt av selskaper som Psystar, Bizon datamaskin, PearC og MacPC som har forsøkt å frigjøre produkter ved hjelp av Mac OS på ikke-Apple-maskiner. Men mens metodene Apple bruker for å hindre at OS X blir installert på ikke-Apple-maskinvare er beskyttet mot kommersiell omgåelse i USA ved lov Digital Millennium Copyright Act (DMCA), [4] konkrete endringer i loven om begrepet jailbreaking har kastet slike og lignende omgåelse metoder inn i en gråsone når de utføres av sluttbrukere for personlig bruk.

Referanser[rediger | rediger kilde]