OSx86

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

OSx86 (fra navnene OS X og x86) er et samarbeidsprosjekt for å kjøre OS X-operativsystemet på datamaskiner som ikke er laget av Apple, med x86-arkitekturen på x86-64 prosessorer. Arbeidet startet kort tid etter juni 2005 Worldwide Developers Conference kunngjøringen om at Apple ville være å flytte sine personlige datamaskiner fra PowerPC til Intel-mikroprosessorer.

En datamaskin bygget for å kjøre OS X, som ikker laget av Apple, er også kjent som en Hackintosh,[1] et teleskopord av ordet «hack» og navnet på Apples datamaskinmodell, Macintosh. Hackintosh bærbare datamaskiner er også kalt «Hackbooks».[2]

Apple programvarelisens ikke tillater OS X som skal brukes på en datamaskin som ikke har Apple-varemerket.[3] Lovligheten av denne form for binding er omstridt av selskaper som Psystar, Bizon datamaskin, PearC og MacPC som har forsøkt å frigjøre produkter ved hjelp av Mac OS på ikke-Apple-maskiner. Men mens metodene Apple bruker for å hindre at OS X blir installert på ikke-Apple-maskinvare er beskyttet mot kommersiell omgåelse i USA ved lov Digital Millennium Copyright Act (DMCA),[4] konkrete endringer i loven om begrepet jailbreaking har kastet slike og lignende omgåelse metoder inn i en gråsone når de utføres av sluttbrukere for personlig bruk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Coles, Olin. «Turning PC into Apple Macintosh: Hackintosh | Building Hackintosh,PC Hardware,Apple Mac Pro,Apple Macintosh,Computer,Snow Leopard,Turning PC Hardware into an Apple Macintosh Computer: Building the Hackintosh». benchmarkreviews.com. Arkivert fra originalen 7. juli 2011. Besøkt 23. november 2016. 
  2. ^ Computer, Hackintosh (24. september 2015). «What is a Hackintosh Computer». Hackintosh Computer (engelsk). Arkivert fra originalen 30. september 2016. Besøkt 23. november 2016. 
  3. ^ http://images.apple.com/legal/sla/docs/macosx106.pdf
  4. ^ «Apple Wins Court Victory Over Mac Clone Maker Psystar». PCWorld. Besøkt 23. november 2016.