Nyttårsorkanen 1992

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nyttårsorkanen på vei inn mot Nordvestlandet 04 UTC 1. januar 1992.

Nyttårsorkanen er navnet som ofte blir benyttet for å beskrive lavtrykket som traff Norge tidlig på morgenen 1. januar 1992, som var tidenes sterkeste målte storm på det norske fastlandet. Nordvestlandet til Helgeland ble hardest rammet, og det ble stedvis gjort stor skade på bebyggelse og skogsområder. Meteorologisk institutt har beregnet at en så kraftig orkan statistisk sett bare vil forekomme hvert 200. år.

Anslått sterkeste vind i Norge under orkanen var 45 m/s, i gjennomsnitt over ti minutter (middelvind). Sterkeste vind basert på kortvarige kast anslås til 65 m/s. En hel del måleinstrumenter brøt imidlertid sammen på grunn av den store påkjenningen. På plattformen Statfjord-B i Nordsjøen ble det målt vind oppe i 75 m/s. Nyttårsorkanen ville på Saffir–Simpson-skalaen vært en kategori-3-orkan.

Orkanen gjorde skade på nesten 34 000 private eiendommer og det førte til forsikringsutbetalinger på 1,3 milliarder kroner. I tillegg utbetalte Statens naturskadefond 200 millioner kroner for skader på 6 000 eiendommer som ikke var brannforsikrede. Ett menneskeliv gikk tapt i Norge.

Før orkanen nådde Norge, traff den Skottland med full styrke. Den nordlige delen ble hardest rammet. På Shetland ble det uoffisielt målt vindkast på 67 m/s. To mennesker omkom på øya Unst.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Saffir-Simpson orkanskala
TD TS 1 2 3 4 5