Nybyen i Warszawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mostowa-gaten i Nybyen

Nybyen i Warszawa (polsk Nowe Miasto) ble anlagt i det 15. århundre nord for Gamlebyen og forbundet med denne gjennom Freta-gaten, som begynner ved Portfestningen. Det var her blant annet Marie Curie vokste opp.

De viktigste severdighetene i Nybyen er Den helligste Jomfru Marias hjemsøkelses kirke, St. Kasimir kirke, Helligåndskirken, St. Jacek kirke, St. Frans kirke, St. Benon kirke, Raczyński-palasset, Sapieha-palasset, Nybytorget med mursteinshus, Mostowa-gaten, Freta-gaten og Maria Skłodowska Curie-museet.

Historie[rediger | rediger kilde]

St. Kasimir kirke på Nybytorget

Warszawa, som var omringet av bymurer, viste seg å være for liten for den tilstrømmende befolkningen i det 14. århundre. I 1408 opprettet Janusz I av Masovia en ny by, den såkalte Nye Warszawa (Nowa Warszawa), nord for Gamlebyen ved veien til byen Zakroczym. Nybyens våpenskjold fremstilte en jomfru med en enhjørning, og rådhuset befant seg på midten av Nybytorget. Nybyen ble innlemmet i Warszawa først i 1791 etter opphevelsen av Warszawa-jurydykaene.

Slik som Gamlebyen ble nesten hele Nybyen sprengt i luften av de tyske nazistene under andre verdenskrig, og ble senere gjenoppbygd etter krigen på 1950-tallet.