St. Kasimir kirke i Warszawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
St. Kasimir kirke i Warszawa
OmrådeWarszawa
BispedømmeWarszawa erkebispedømme
Byggeår1692
Arkitektur
Periodebarokkarkitektur
ArkitektTylman van Gameren
Byggematerialemurstein
Beliggenhet
Kart
St. Kasimir kirke i Warszawa
52°15′12″N 21°00′31″Ø

St. Kasimir kirke (polsk Kościół św. Kazimierza) er en kirke ved Nybytorget i Nybyen i Warszawa.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kirken var opprinnelig residensen til Adam Kotowski, stolniken av Wyszogród. I 1688 ble residensen kjøpt av dronning Maria Kazimiera Sobieska, og omformet til en kirke og et kloster for de benediktinske søstrene hun hadde brakt til Polen. Både kirken og klosteret ble tegnet av den nederlandske arkitekten Tylman van Gameren i palladiansk stil. I 1692 ble kirken dekket til med en kuppel og tatt i bruk av de troende. Alteret ble utformet etter de noe forandrede tegningene til Tylman, og innviet i 1715.

Kirken i 1770 av Canaletto

I 1740 ble et barokkloster bygd ved kirken, finansiert av Radziwiłł-familien og tegnet av den italienske arkitekten Antonio Solari.

I 1794 begynte nedgangstidene for kirken etter Polens delinger. Klosteret mistet mesteparten av sine eiendeler, og taktildekningen til kirken ble rekvirert. Kirken ble betydelig skadd etter et lynnedslag i 1855. Oppusningen begynte i 1873. I årene 18821884 ble kirken dekt med stukkatur og kuppelen ble renovert under ledelse av Władysław Kosmowski.

Under andre verdenskrig ble kirken i likhet med den nærliggende St. Jacek kirke brukt som sykehus og bombet av de tyske styrkene. Den 31. august 1944 ble fire prester, 36 nonner og over ett tusen sivile som skjulte seg i kirkekryptene drept av tyskerne. Både kirken og klosteret ble jevnet med jorden. Etter krigen ble kun kirken gjenoppbygd, i årene 19471953.