Portfestningen i Warszawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Portfestningen med Bymurene.

Portfestningen i Warszawa (polsk Barbakan warszawski) er en portfestning reist rundt 1548 mellom Gamlebyen og Nybyen, tegnet av Giovanni Battista fra Venezia. Den er en av få gjenværende deler av det komplekse nettverket av historiske fortifikasjoner som en gang omgav Warszawa.

Historie[rediger | rediger kilde]

Portfestningen sett fra innsiden. I bakgrunnen synes Helligåndskirken.

Portfestningen var fra begynnelsen av anakronistisk og hadde ingen større beskyttende funksjon, hovedsakelig på grunn av utviklingen av artilleriet. Den ble brukt til beskyttelsen av byen kun én gang, under krigen med Sverige, da den ble gjeninntatt av hæren til kong Jan II Kasimir den 30. april 1656.

I det 18. århundre ble portfestningen delvis revet, og i det 19. århundre ble restene innlemmet i mursteinshus bygd i dens plass. I årene 19371938 ble et av husene revet og deler av murene samt den vestlige del av broen rekonstruert under ledelse av Jan Zachwatowicz.

Under den tyske invasjonen av Polen i 1939 samt Warszawaoppstanden ble hele Gamlebybebyggelsen ødelagt. Etter krigen ble det bestemt å ikke gjenoppbygge mursteinshusene som hadde stått på plassen til bymurene på grunn av pengemangel, derimot valgte man å gjenoppbygge portfestningen. Rekonstruksjonen ble gjennomført i årene 19521954 under ledelse av Wacław Podlewski etter tegninger fra det 17. århundre. Man tok blant annet i bruk gotisk murstein fra revne mursteinshus i Wrocław og Nysa.