Notto Fipp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Notto Fipp
Født24. sep. 1885Rediger på Wikidata
Død14. okt. 1931Rediger på Wikidata (46 år)
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Notto Fipp, egentlig Notto Tellefsen Senum, (født 24. september 1885Senum i Hornnes og Iveland, død 14. oktober 1931 i Kristiansand) var en norsk kappgjenger.[1]

Som 16-åring dro han til sjøs, og var sjømann i to og et halvt år før han gikk i land i USA i 1904. Under oppholdet i USA ble han vegetarianer. Det er ikke kjent hvor lenge han ble værende i USA, men han var tilbake i hjembygda i 1922.

Sommeren 1929 gikk han fra Kristiansand til Oslo uten å spise, bare drikke. Han brukte 13 dager på turen, og tok av 13 kg. Mens han var i Oslo, ble han kjent med vegetarianeren Hans Jakob Røgler, som så fulgte ham på sykkel på turen tilbake til Kristiansand. På tilbaketuren spiste Notto Fipp bananer, og greide strekningen på 4 dager og 9 timer.

I juli 1930 gikk han fra Oslo til Trondheim på 5 dager og 22 timer. Han spiste bananer og drakk melk på turen, og ble igjen fulgt av Røgler på sykkel. Året etter gikk han om kapp med dansken Sigurd Bernt fra København til Oslo. Også den gangen ble Notto Fipp fulgt av Røgler på sykkel, og levde på bananer, men han ble slått av den mye yngre dansken.

Natt til 11. oktober 1931 ble Notto Fipp påkjørt i Setesdal, og han døde på sykehus i Kristiansand 14. oktober.

Notto Senum kalte seg Fipp og Fippen etter at han hadde anlagt et tynt fippskjegg. Etter langturene til fots med bananer som eneste mat fikk han også tilnavnet Bananen. I 2010 utga Lars Saabye Christensen romanen Bernhard Hvals forsnakkelser, som er inspirert av historien om Notto Fipp.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]