Norske Løve (fort)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°26′33″N 10°29′28″Ø

Den Norske Løve
Den Norske Løve
Beliggenhet:Horten
Type:Festning
Oppført:1852- 1859
Bygningsmaterialer:Teglstein forsterket med granitt
I bruk:1859- d.d.
Kontrollert av:Norge
Forvaltes/eies av:Forsvarsbygg
Åpen for offentligheten:Nei

Norske Løve
59°26′36″N 10°29′24″Ø

Den Norske Løve er et forsvarsverk på Vealøs i Horten kommune. Bygget ble sett på som topp moderne da det stod ferdig i 1859, etter en byggeprosess som hadde vart siden 1852. Festningsverket skulle nærmest være uslåelig mot angrep fra sjøen. Imidlertid har fortet aldri vært utsatt for beskytning.[1] 31. mai 2006 ble fortet vernet av Riksantikvaren i forbindelse med fredningen av Karljohansvern.[2]

Konstruksjon og utforming[rediger | rediger kilde]

Både Norske Løve og Citadellet er konstruert på samme måte og bygger på den franske utgivelse Fortification Perpendiculaire (1776-96) av Marc-René de Montalembert. Poenget var å ha en festningsstruktur med kraftig artilleri i flere etasjer beskyttet av kasematter, og dernest å sørge for en beskyttende passasje til alle deler av festningen via kaponnier. Kaponierne ga forsvarerne en dekket adkomst til utenverkene og en kunne herfra beskyte eventuelle inntrengere i tørrgraven.

Ettersom Citadellet ble revet i 1971, er Oscarsborg festning det som ligner mest, bygget i samme tidsepoke.

Materialmessig er det benyttet kalkstein, forsterket med granitt. Buede tak og hvelvinger gjør dessuten konstruksjonen mer motstandsdyktig.

Okkupasjonstiden[rediger | rediger kilde]

Det er også utført murarbeid i senere tid, primært under okkupasjonen. Blant annet ble alle kasemattene murt igjen under krigen. Utsmykninger, både inne og ute, med det særegne germanske dragehodet, er laget av tyskerne.[3] Imidlertid er den største ombyggingen taket. Opprinnelig var det flatt tak, likt som på Citadellet og andre festninger. Skråtaket og således hevingen av festningen med halvannen etasje, gjorde festningsverket mer brukervennlig og tilpasset moderne behov.

Det tredje riket brukte festningen mest som et kasino for offiserer og høytstående tjenestemenn, og lokalt ryktes det om bordellvirksomhet.

Vealøs april 1940. Den nye monteringshallen for sjøfly fra 1939 og Norske Løve, før påbygningene under krigen. Et av de beste bildene som dokumenterer hvordan øya og festningen så ut før krigen. Bildet er tatt av den tyske piloten Arthur Von Casimir under invasjonen av Norge.
Militær kontrollpost ved veien ut til Vealøs. Hele øyen er fremdeles militært område, og området er sperret av med gjerder, videovervåking og vaktbod. Man har lov til å kjøre båt inntil øyen, men ikke ankre eller gå i land.

Dagens bruk[rediger | rediger kilde]

I vår tid har ikke fortet noen militær verdi, men brukes av Sjøforsvaret til kaserne og kontorer.

Hele øya, inkludert fortet Norske Løve, er i Forsvarets eie og fri ferdsel er ikke tillatt. Guidede turer ble satt opp hver sommer frem til og med 2012, da det skjerpede trusselbildet satte en stopper for turene.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]