Maldiskusjon:Norske leksika

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hva skal malen inneholde?[rediger kilde]

Jeg ser at byleksikon er fjernet. Oslo byleksikon er et seriøst leksikon utgitt av CappelenKunnskapsforlaget og burde vel være en del av malen? nsaa (disk) 18. mar 2009 kl. 21:18 (CET)

Det er ingen tvil om at det er et seriøst leksikon, selv om det er utgitt av Kunnskapsforlaget. Spørsmålet er bare hvor mange og hvilke leksika en slik mal skal omfatte. Da jeg studerte hadde vi et omfattende kompendium (ref) over norske og nordiske leksika, og det er utgitt mange etter det, også av meg selv - hvis alle som inneholder ordet «leksikon» i tittelen er nevneverdige. I det store bildet blir det derfor skjevt å la by og bygdeleksikon utgjøre en stor del av malen, enn si at bøker/nettsteder fra de siste årene får overvekt framfor verk som Norsk Forfatter-Lexikon og Salmonsens konversationsleksikon. (Hvis alle ønskede medtas, blir det til slutt en diskusjon om hvorvidt malen blir så omfattende at den kan erstatte lista i artikkelen leksikon. Vi kunne ha valgt å bare ta med Oslo byleksikon, men alminnelig dominoeffekt vil tilsi at da kommer først Bergen byleksikon, deretter Trondheim byleksikon osv) Mvh MHaugen 18. mar 2009 kl. 21:43 (CET)
Ja jeg ser absolutt problemstillingen. For egen del synes jeg muligens at grensen for by-/bygdeleksikon bør gå der hvor lekiskonet er utgitt av ett av de store forlagene? Og leksikon i tittelen er ikke et godt kriterium som du sier. Selv har jeg et par barne«leksikon» av typen mitt første ... Malen mister også litt funksjon om den blir alt for stor. nsaa (disk) 18. mar 2009 kl. 21:59 (CET)
Muligen en egen norsk byleksikonmal skulle lages istedenfor og en egen overordnet artikkel skrives om byleksikon? nsaa (disk) 18. mar 2009 kl. 22:04 (CET)
Egen byleksikon-mal høres ut som en grei løsning. Kanskje du kan ta med Veinavnleksikon for Ørland!? :o). Mvh MHaugen 18. mar 2009 kl. 22:11 (CET)

Familieboka[rediger kilde]

Jeg ser at Familieboka blir oppført med 1973 som årstall. Etter et raskt søk på nettet ser jeg at bokloftet.no tilbyr «Annen utgave 1949-52», så første utgave ble nok utgitt enda tidligere. BjørnN 9. jan 2011 kl. 18:34 (CET)

Arbeidernes leksikon[rediger kilde]

Er Arbeidernes leksikon virkelig et «essayistiske» leksikon? Er det ikke mer korrekt å plassere det som et konversasjonsleksikon? Kimsaka (diskusjon) 14. jan. 2021 kl. 18:31 (CET)Svar[svar]