Norsk Tryllemuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norsk Tryllemuseum
Museet lå i Munkedamsveien 65B i Oslo
Kart
Norsk Tryllemuseum
59°54′40″N 10°43′12″Ø

Norsk Tryllemuseum er et av Norges minste museer, hvor landets trylletradisjon står i fokus. Norsk Tryllemuseum blir drevet i med støtte av Magiske Cirkel Norge og Den Magiske Ring. Muséet har et eget styre, og de to trylleforeningen har iht vedtektene hver sin representant i styret. Tryllekunstneren Davido er p.t. styrets leder.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Norsk Tryllemuseum ble etablert av tryllekunstneren og ildsjelen Terje Nordheim i 1997 under navnet Norsk Trylle-Arkiv. Hensikten var å ta vare på den norske tryllekunstens historie ved å samle plakater, avisomtaler, programmer, visittkort og fotografier.

Da museet på vårparten 2001 fikk egne lokaler i Munkedamsveien i Oslo, begynte de også å samle og registrere rekvisitter, kostymer og annet utstyr som har tilhørt norske tryllekunstnere. Lokalet ble leid ut av tryllekunstneren Dana.

Den første permanente utstillingen åpnet 9. desember 2001, og navnet ble samtidig endret til Norsk Tryllemuseum. Magiske Cirkel Norge og Den Magiske Ring tok da over driften og ansvaret for museet.

Formål[rediger | rediger kilde]

Norsk Tryllemuseums formål er å dokumentere norske tryllekunstneres historie ved å samle og registrere plakater, reklame, foto, avisomtaler, programmer, tryllerekvisitter, kostymer og lignende som har tilhørt, eller har hatt tilknytning til norske tryllekunstnere. I tillegg ble tilsvarende materiell om utenlandske tryllekunstnere som har besøkt Norge samlet. Andre media, som bøker, video, film, lydkassetter er også en del av samlingen.

Tryllemuséet vil fremover prioritere å digitalisere deler av samlingen for å gjøre minner tilgjengelig på nett.

Norsk Tryllemuseums arkiv skal være tilgjengelig for trylleinteresserte og andre som ønsker å forske eller studere den magiske delen av norsk historie.

I september 2017 måtte Norsk Tryllemuseum ut av sine lokaler fordi gården var blitt solgt, og de nye eierne skulle fullrenovere gården og seksjonere den. Utstillingen ble pakket ned og lagret. Sommeren 2021 ble alle muséets eiendeler flyttet til Våle i Vestfold til tryllekunstneren Guilherme Curtys «Magic Farm». En ressursgruppe jobber nå for å gjenåpne muséet sommer 2022.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]