Norske konsertarrangører

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Norske Konsertarrangører (NKA) (tidligere kjent som Norsk Rockforbund) er konsertarrangørenes interesseorganisasjon og ble stiftet i 1982 som Norsk Rockforbund. Organisasjonens visjon er «Gode konsertopplevelser til alle!». NKA skal arbeide for å gi medlemsorganisasjonene et tilbud som gjør dem i stand til å utvikle seg og være dyktige arrangører over tid, samt bidra til å øke profesjonaliteten i arrangørleddet.

Organisasjonen endret navn fra Norsk Rockforbund på organisasjonens landsmøte i Asker 10. mai 2014. Per 1. januar 2015 hadde organisasjonen 300 medlemmer. Medlemmene er festivaler, rockeklubber, bluesklubber, spillesteder, studentsamfunn og rockeverksteder.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Norske Konsertarrangører har tre kjerneområder:

  1. Interessepolitikk
  2. Kompetansehevende tiltak og arrangørutvikling
  3. Medlemsservice

Dette omfatter arbeid med rammebetingelser for sine medlemmer, samt å samle inn og spre kunnskap om konsertdrift. Norske Konsertarrangører hjelper også konsertarrangører med juridiske tjenester, informasjonstiltak, støtteordninger, utvekslingsordninger, medlemstilbud, råd og hjelp.

Historie[rediger | rediger kilde]

Norske Konsertarrangører ble opprinnelig etablert som Norsk Rockforbund (NRF) på Blitz 5.-6. September 1982 på initiativ fra Don Buchanan etter at det hadde vært avholdt et høringsmøte på Røros året før.

Norsk Rockforbund (NRF) ble i utgangspunktet opprettet som en organisasjon av og for frivillige rockarrangører. Organisasjonens arbeidsområder utviklet seg imidlertid raskt til å omfatte det meste som hadde med rock å gjøre, inklusive utøverinteresser, kassettkopiering, opplæring og arrangørinteresser. NRF var også ansvarlig for utgivelsen av Rock Furore.

NRF gikk gradvis fra å være en sjangerorganisasjon (som hadde både musikere og frivillige arrangører som medlem) til å bli en organisasjon for frivillige konsertarrangører og festivaler. I løpet av siste halvdel av 90-tallet ble flere av aktivitetsområdene som ikke var direkte relevante for konsertarrangører avviklet, og virksomheten spisset mot mot konsertarrangørenes behov.

Fra 2000-tallet av har NRF jobbet for å bedre rammebetingelsene til landets konsertarrangører, og medlemsmassen består av konsertarrangører, spillesteder, festivaler, av frivillige og kommersielle aktører innen sjangre som blues, rock, elektronika, metal, country og pop.

I 2014 endret Norsk Rockforbund navn til Norske Konsertarrangører.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

Norske Konsertarrangører har utgitt flere publikasjoner:

  • Rock Furore – En norsk musikkavis (1988 til 1994)
  • Feite Forestillinger – Lærebok for konsertarrangører
  • Sikkerhetshåndboka
  • Miljøhåndboken
  • There's Gonna be some Rocking! – Lærebok for håndtering av frivillige
  • Kunsten å være seg selv – En identitetshåndbok for konsertarrangører
  • Teenage Kicks – Konsertgjennomføring for de under 18 år

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]