Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner
Norwegian ISAF soldiers.jpg
Norske soldater tilhørende ISAFs styrke i Afghanistan
Org.nummer971 245 433
Stiftet16. november 1960
HovedkontorOslo
Daglig lederThor Arne Lysenstøen
Medlemmer7500
Undergrupper58
Nettstednvio.no

Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) – (tidligere FN-Veteranenes Landsforbund (FNVLF), er en partipolitisk uavhengig og frivillig organisasjon for militært personell som har deltatt i internasjonale operasjoner. NVIO er det største veteranforbundet i Norge med nærmere 7500 medlemmer og 59 lokalforeninger over hele landet.[1]

Gjennom forbundets kameratstøttearbeid drives et omfattende, frivillig, forebyggende arbeid blant veteraner som sliter, ved siden av å arrangere medlemsmøter, og være en mest mulig profesjonell interesseorganisasjon for alle veteraner fra internasjonale operasjoner og deres pårørende.

Historie[rediger | rediger kilde]

FN-Veteranenes Landsforbund (FNVLF) ble stiftet den 16. november 1960 og var et norsk forbund for soldater som har tjenestegjort i FNs fredsbevarende styrker eller i militære NATO-operasjoner i utlandet. Over 100 000 norske soldater har tjenestegjort i slik tjeneste.

Organisasjonen het opprinnelig Norske militære FN-observatørers Landsforening, men skiftet like etter navn til FN-Befalets Landsforening og var frem til 1988 en organisasjon for befal og offiserer, men åpnet deretter for medlemskap fra korporaler og menige. På det konstituerende landsmøte i 1988 ble navneskiftet til FN–Veteranenes landsforbund vedtatt. Med virkning fra 1. januar 2009 skiftet organisasjonen navn til Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner

De fleste forbundsledere har vært høyere offiserer med bakgrunn fra FN-operasjoner.

FNVLFs formål var å holde vedlike kameratskapet blant medlemmene og å ta vare på dem og andre som har gjort internasjonal fredstjeneste.

Forbundet utga tidligere medlemsbladet Sjekkposten, men fra og med juni 2013 skiftet NVIOs medlemsblad navn til Veteran. Medlemsbladet har seks utgaver i året.

I 2007 hadde forbundet 6200 medlemmer fordelt på 47 lokalavdelinger over hele Norge.

Kong Harald V er forbundets høye beskytter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Om NIVO, fra forbundets nettsider, lest 27. januar 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Organisasjonens nettsted

organisasjonstubbDenne organisasjonrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.