Nordstrand tuberkulosehjem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordstrand tuberkulosehjem, 1941
Skullerudbakken 12, tidligere Nordstrand tuberkulosehjem, 2018

Nordstrand tuberkulosehjem var et sanatorium for tuberkulosepasienter i Oslo.[1]

Institusjonen hadde adressen Skullerudbakken 12 og lå på Skullerud. Byggingen av sanatoriet startet den 7. juli 1927. Institusjonen ble innviet den 16. desember 1928, og ble eid og drevet av Nordstrand Tuberkuloseforening.[2]

I 1960 var tuberkulosehjemmet på Nordstrand fortsatt i drift[2], men noen år senere ble sanatoriet for tuberkuløse pasienter nedlagt, og anlegget ble tatt i bruk som rekonvalesenthjem for eldre pasienter. Senere ble stedet omgjort til boliger for flyktninger. Etter en totalrehabilitering av bygningsmassen som var ferdig i 2009, ble bygningen seksjonert til selveierleiligheter.

Planlegging og bygging[rediger | rediger kilde]

Utover i 1920-årene ble det et behov for å opprette et behandlingssted for tuberkuløse pasienter i Nordstrand sogn i daværende Aker kommune. Det ble opprettet en stiftelse kalt «Nordstrands sogns tuberkuloseforening», og en pengeinnsamling ble satt i gang for å finansiere etableringen av institusjonen. Opprinnelig var planen å bygge sanatoriet ved Rustad gård, men planene ble endret fordi institusjonen i så fall ville blitt liggende svært nær Nøklevann, som var Aker kommunes drikkevanns-reservoar. Man fryktet at drikkevannskilden ville bli kontaminert av tuberkulosesmitte. Derfor ble det i stedet skilt ut en tomt fra Skullerud gård, ved krysset mellom Skullerudveien og Gamle Enebakkvei. Denne tomten ble ansett å ligge tilstrekkelig langt fra den øvrige befolkningen, noe som var viktig fordi det hersket stor frykt for smittefare.

Tomten var på 5 mål dyrket mark og 15 mål skog.[1]

Forskole for sykepleiere[rediger | rediger kilde]

I 1922 ble det fremmet et lovforslag om at sykepleiere måtte gjennomgå en statlig godkjent utdanning før de fikk lov til å praktisere i yrket. Tidligere hadde det ikke eksistert noen offentlig regulering av hvilken kompetanse som var nødvendig for å kunne arbeide som sykepleier. I 1923 startet landets første «forskole» for sykepleiere. Høsten 1928 startet også Nasjonalforeningen mot tuberkulosen – for folkehelsen en slik forskole. Den bestod av et fire måneders kurstilbud, med tolv elever på hvert kull. Det ble gjennomført tre slike kurs i året, og de første kursene ble holdt på Nordstrand tuberkulosehjem. Etter et par år flyttet Nasjonalforeningens forskole videre til Oslo kommunes karantenestasjon i Heimdalsgata.[2]

Senere bruk av anlegget[rediger | rediger kilde]

Etter å ha vært i bruk først som sanatorium, siden som rekonvalesenshjem og deretter som flyktningeboliger, solgte Oslo kommune bygningen til en privat entreprenør som bygget den om til 11 selveierleiligheter. Ombyggingen ble ferdigstilt i 2009.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gunnar Pedersen (11. november 2005). «Tuberkulosen ble kalt menneskehetens verste svøpe». Nordstrands Blad. Besøkt 4. desember 2018. 
  2. ^ a b c Erichsen, Rolv Werner; Nasjonalforeningen for folkehelsen (1960). Streif fra Nasjonalforeningens 50-årige historie: Nasjonalforeningen mot tuberkulosen for folkehelsen 1910 - 29. juni - 1960. Oslo: Aschehoug.