Nordström & Thulin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nordström & Thulin AB, tidligere rederi med hovedkontor i Stockholm.

Nordström & Thulin ble grunnlagt i Stockholm i 1850 av skipsmegleren Carl David Nordström (1816–81). Carl Gustav Thulin (1845–1918) ble ansatt i selskapet i 1861 og gikk inn som deleier i 1866. Samme år gikk selskapet til anskaffelse av sitt første fartøy. Noen år senere gikk Nordström ut av firmaet, som da kom i kom familien Thulins eie. I løpet av etterkrigstiden satset Nordström & Thulin på bulk- og malmfrakt i nært samarbeid med Gränges. Selskapet fikk tidlig et stort internasjonalt engasjement med datterselskap i bl.a. USA.

I 1971 solgte familien Thulin selskapet til tre ansatte. På 1980-tallet ekspanderte rederiet kraftig først og fremst innen tanksjøfarten. Nordström & Thulin etablerte seg også som ferjerederi og hadde i perioden 198898 konsesjon for trafikk mellom Gotland og det svenske fastlandet. I 1990 startet man i tillegg ferjetrafikk mellom Sverige og Estland via sitt halveide datterselskap Estline. Denne del av Nordström & Thulins virksomhet fikk imidlertid et tragisk endelikt med MF Estonias forlis i 1994. Som en konsekvens av denne katastrofen oppga rederiet all ferjesjøfart, inklusive Gotlandslinjen.

Nordström & Thulin, som i 1986 ble introdusert på børsen, fusjonerte i 1998 med Argonaut AB og dannet N&T Argonaut AB (NTA). Hovedeier er den østerrikske rederen Helmut Sohmen (f. 1939) med World-Wide Shipping Agency. Siden år 2000 da rederiet ble tatt av Stockholmsbörsen har det ikke lenger noen forbindelse til Sverige.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]