Nordrhein-Westfalens landdag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordrhein-Westfalens landdag
Plenumssalen i landdagen
Grunnlagt2. oktober 1946
PresidentAndré Kuper 2017
Seter199 (2017–2022)
MøtestedDüsseldorf
Nettstedhttps://www.landtag.nrw.de/

Nordrhein-Westfalens landdag er delstatsparlamentet til den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen. Landdagens bygning finnes i regjeringskvarteret i delstatshovedstaten Düsseldorf. Landdagen er det sentrale lovgivende organ i delstaten. I tillegg til å være lovgivende makt har landdagen som sin viktigste oppgave å velge ministerpresidenten og å øve kontroll med delstatens regjering. Nordrhein-Westfalens landdag holdt sitt første møte 2. oktober 1946, i Düsseldorf operahus.

Valg[rediger | rediger kilde]

Valgordningen[rediger | rediger kilde]

Landdagen blir valgt etter et personifisert forholdstallsvalg.[1] Landdagsmedlemmene blir valgt i alminnelige, like, umiddelbare hemmelige og frie valg. Landdagen har minst 181 medlemmer. Den kan imidlertid bli utvidet med overskuddsmandater og utjevningsmandater.

Av medlemmene velges 128 ved direkte personvalg. De øvrige medlemmer velges ved partilister. Hver velger har således to stemmer. Den direkte valgte kandidat blir valgt ved førstestemmen. Andrestemmen avgjør den forholdsmessige størrelsen av hvert parti i den nye landdagen.

Dersom et parti får flere direktevalgte medlemmer til landdagen enn det utfallet av partivalget skulle tilsi, taler man om overskuddsmandater. Samtlige av disse kommer inn i landdagen. Imidlertid mottar da vinneren av partivalget et tilsvarende antall utjevningsmandater, for å opprettholde forholdet mellom partiene. Antallet medlemmer av landdagen vil slik bli utvidet tilsvarende antallet overskudds- og utjevningsmandater.

Utviklingen mellom partiene etter 1947[1][rediger | rediger kilde]

Valgresultater fra 1947

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Wahlergebnisse i NRW». Die Landeswahlleiterin i Nordhrein-Westfalen. Besøkt 12. oktober 2015.