Nordlaguna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordlaguna (Jan Mayen)
Nordlaguna
Nordlaguna (Jan Mayen)

Nordlaguna er en ferskvannslagune helt sørvest på Nord-Jan på Jan Mayen.[1] Den ligger mellom Bommen, en lav strandvoll ut mot Stasjonsbukta og Grønlandshavet på vestsiden, og Wildberget og Mohnberget på østsiden.

Nordlaguna har en dybde på fra 20 til 40 meter på det dypeste og var en viktig kilde til ferskvann.[1] Lagunen, og nærliggende områder, ble loddet opp sommeren 1929 av den norske Grønlandsekspedisjonen som kom med skipet «Veslekari».[1] I løpet av de siste tiårene har området som skiller lagunen fra havet blitt smalere, slik at høye bølger slår over og gjør vannet brakt.

På Libergsletta like nord for lagunen ligger de gamle bygningene til Jan Mayen radio. Det går en vei til bygningene fra Olonkinbyen øst og nordøstsiden av Nordlaguna.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Norges Svalbard- og Ishavsundersøkelser, Jan Mayen: en oversikt over øens natur, historie og betydning. Brøgger forlag, Oslo 1929.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Den Norske los. 7 (1990): Farvannsbeskrivelse Svalbard og Jan Mayen. Norges sjøkartverk, Stavanger 1990. ISBN 8290653069

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]