Nordic American Tankers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordic American Tankers
Etablert1995
DatterselskapNAT Chartering AS
HovedkontorSandefjord
Adm.dir.Herbjørn Hansson (1995)
Nettstednat.bm (no)

Nordic American Tankers (NAT) er et tankrederi med 19 mellomstore tankskip av klassen suezmax[1]. Rederiet ble stiftet i 1995 av Herbjørn Hansson, som er styreleder og daglig leder. Rederiets hovedkontor er i Sandefjord. Høsten 2011 var rederiet verdens største målt i markedsverdi og dobbelt så stor som Frontline.

NAT var først notert på Oslo Børs, men forlot den og er nå notert i New York. Rederiet har 100.000 aksjonærer i USA, men også mange norske aksjonærer. Rederiet har siden starten fulgt en strategi med å ha en homogen flåte av suezmax-skip, som er mellomstore tankskip som kan passere gjennom Suezkanalen. Rederiet har lave kostnader, minimal gjeld og en forutsigbar driftsform, noe som har gitt selskapet mulighet til å betale aksjonærene et utbytte på 1 milliard dollar siden selskapet kom i gang.

Historie:[rediger | rediger kilde]

Nordic American Tankers brukte inntektene fra den første emisjonen til å kjøpe tre nye suezmax-skip bygget ved Samsung Heavy Industries Co. Ltd. De tre skipene Nordic Hawk, Nordic Hunter og Nordic Harrier ble alle levert i løpet av høsten 1997 og startet en syvårig bareboat-leieavtale med British Petroleum umiddelbart etter levering. NATs vedtekter hindret selskapet fra å anskaffe flere skip eller drive annen virksomhet under leieavtalen med BP. Da BP-leieavtalen nærmet seg utløp, ble det innkalt til en ekstraordinær generalforsamling i mars 2004 for å avgjøre om NAT skulle fortsette som et aktivt driftsselskap i oktober 2004. Et overveldende flertall av aksjonærene stemte for å fortsette, og i oktober 2004 utløp leieavtalen med BP, de begrensende vedtektene ble effektivt endret og NAT ble et aktivt driftsselskap[2]. I november 2013 opprettet og sponset NAT OSV-selskapet Nordic American Offshore Ltd. (NAO)[3]. Selskapet hadde en børsnotering på New York Stock Exchange i juni 2014. NAT solgte seg senere ut av denne investeringen, og DNB og SEB tok over driften[4]. I september 2020 kunngjorde NAT at de hadde bestilt to nye tankskip som skal leveres i første halvdel av 2022. Sent i 2021 ble ett skip solgt og i løpet av 2022 solgte NAT ytterligere fem skip.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NAT. «NAT:Fleet». NAT. Besøkt 21. juli 2023. 
  2. ^ «Overview – Nordic American Tankers» (engelsk). Besøkt 24. juli 2023. 
  3. ^ «Ny jobb for Nordic American Offshore». www.hegnar.no (norsk). 13. desember 2018. Besøkt 24. juli 2023. 
  4. ^ «DNB og SEB tar over supplyflåte etter konkurs». www.finansavisen.no (norsk). 8. oktober 2020. Besøkt 24. juli 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]