Nordbybråten transittmottak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordbybråten transittmottak
Kart
Nordbybråten transittmottak
59°29′32″N 10°55′17″Ø

Nordbybråten transittmottak er et asylmottak i Våler i Østfold, omkring 15 km fra Moss.

Siden 1990 har det vært ulike former for mottaksdrift på Nordbybråten, avhengig av behovet, ankomstene og politiske føringer. Leiren har stort sett fungert som transittmottak for nyankomne asylsøkere. Flyktningstiftelsen drev transittmottak på Nordbybråten fra 2004 fram til 1. juli 2010 da kontrakten med UDI gikk ut.

Beboerne på Nordbybråten falt da inn under to kategorier:

  • Asylsøkere som skulle overføres til et annet europeisk land i henhold til Dublin-samarbeidet.
  • Asylsøkere som skulle få søknaden behandlet i Norge, men som ventet på å bli intervjuet av UDI.

Den 24. juli 2008 ble beboerne på Nordbybråten angrepet av 40–50 menn bevæpnet med balltre, macheter og jernrør. 23 personer ble sendt til sykehus med skader, blant dem kvinner og et barn på 11 år.

Da det i 2009 ble kjent at DSB skulle selge den tidligere sivilforsvarsleiren, anbefalte UDI overfor Justisdepartementet å benytte statlig forkjøpsrett for å beholde leiren til mottaksdrift. Det følger av Justisdepartementets oppdragsbrev til Statsbygg at hensikten med overføringen blant annet er å sikre et visst antall mottaksplasser sentralt på Østlandet på langvarig basis.

I en første fase skal UDI sette i stand to eksisterende bygninger på tomten. Arbeidet skulle sluttføres i første halvdel av 2012. Statsbygg har ansvaret for alle forhold i tilknytning til søknad og byggeprosesser. Bygningene skal brukes for innkvartering av opp mot to hundre asylsøkere innenfor transittsystemet.

Statsbygg skal sette opp to nye bygg på tomten. Disse vil ha plass til inntil 400 beboere. Til sammen vil mottaket ha over 500 plasser. https://web.archive.org/web/20130203004814/http://www.udi.no/Sentrale-tema/Asylmottak/Etablering-av-mottak/Etablering-av-mottak-pa-Nordbybraten/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]