Nord-Kaukasia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Nord-Kaukasus)
Hopp til: navigasjon, søk
Nord-Kaukasia i Russland

Nord-Kaukasia er den nordlige delen av regionen Kaukasia mellom Svartehavet og Det Kaspiske hav. Uttrykket blir også benyttet som synonym for den økonomiske regionen Nord-Kaukasia i Russland. Området kalles også Ciskaukasia, fra russisk Северный Кавказ, «på denne siden av Kaukasus».

Politisk inneholder Nord-Kaukasia (området nord for fjellkjeda Store Kaukasus) de russiske republikkene i Nord-Kaukasia i tillegg til flere regioner i Georgia og Aserbajdsjan. Den russiske delen er en del av Juzjnyj (Sør-Russland) og består av Krasnodar kraj, Stavropol kraj og de autonome republikkene Karatsjajevo-Tsjerkessia, Kabardino-Balkaria, Adygia, Nord-Ossetia, Ingusjetia, Tsjetsjenia og Dagestan. I Georgia utgjør Nord-Kaukasia regionene Tusjeti, Khevsureti og Khevi.

Geografisk utgjør Nord-Kaukasia nordsiden og de vestligste områdene av fjellkjeden Store Kaukasus, i tillegg til deler av sørsiden i vest (frem til elva Psou). Steppeområdet For-Kaukasus blir noen ganger omtalt som en del av Nord-Kaukasia, selv om den nordlige geografiske grensen vanligvis blir regnet for å være Kuma-Manytsjsenkningen. I vest grenser området til Azovhavet og Kertsjstredet og i øst til Kaspihavet.

Se også[rediger | rediger kilde]