Nominasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nominasjon er en del av prosessen med å velge en kandidat til et verv eller en utmerkelse. Gjennom en nominasjonsprosess samler en gruppe, gjerne en nominasjonskomité, inn navn og diskuterer hvilke personer, egenskaper eller bragder som gjør personen til en mulig kandidat. Den, eller de, best egnede kandidatene blir så nominert, og vil være kandidater til påfølgende valg. Hvem som kan nominere, hvem som kan nomineres, og hvordan nominasjonen skal skje, bestemmes av egne regler. Reglene varierer avhengig av viktigheten av nominasjonen.[1][2][3][4]

Politisk nominasjon[rediger | rediger kilde]

I Norsk politikk starter nominasjonsprosessen i partiene. Bruken av listevalg gjør at nominasjonskomiteene i de forskjellige partiene må nominere flere kandidater i prioritert rekkefølge. Partienes nominasjonsmøter kan endre på komiteens forslag, og vedtar den endelige nominasjonen. Dette blir partiets listeforslag som trykkes opp og blir valgseddel.

Innen de politiske partiene kan være få nominerte, ofte bare èn, også til viktige verv. Med bare èn nominert gjøres valg, når reglene tillater det, ved akklamasjon, eller om det er flere kandidater ved simpelt flertall eller alminnelig flertall.

Verv eller oppgaver utenfor politikken, som flere ønsker eller fortjener, kan også være gjenstand for nominasjon. Frivillige organisasjoner, foreninger eller aksjeselskaper kan ha egne regler for nominasjon av kandidater. Wikipedia har for eksempel regler for nominasjon av administratorer.

Nominasjon til utmerkelser[rediger | rediger kilde]

En rekke priser og utmerkelser tildeles til den foretrukne kandidaten blant en rekke nominerte. Mange priser regnes det som en ære å bli nominert til, selv om man ikke vinner prisen. Nobels fredspris har i 2015 273 nominerte.[5] Av disse er 68 forslag fra organisasjoner. To norske filmskapere ble nominert til Oscar for 2014.

Kåringer, som årets spill [6] eller årets bil[7], velges blant en rekke nominerte, selv om det da ikke er snakk om personer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary: Nominasjon – ordbokoppføring