Nocturnal Animals

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nocturnal Animals
Generell informasjon
Prod.landAmerikansk
Lengde115 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiTom Ford
ManusforfatterTom Ford
Basert påTony og Susan 
av Austin Wright
MusikkAbel Korzeniowski
SjeffotografSeamus McGarvey
KlippJoan Sobel
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett22, 5 millioner dollar[1]
Prod.selskapFade to Black Films
Distributør
Premiere
  • 2. september 2016 (2016-09-02) (Venezia)
  • 11. november 2016 (2016-11-11) (Norge)
  • 18. november 2016 (2016-11-18) (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Nocturnal Animals er en amerikansk dramathriller fra 2016, regissert og skrevet av Tom Ford. Den er basert på Austin Wrights roman Tony og Susan fra 1993, og handler om eieren av et kunstgalleri (spilt av Amy Adams) blir hjemsøkt av eksmannens (spilt av Jake Gyllenhaal) roman. Hun tolker boken som en trussel og en symbolsk fortelling om hevn.

Jake Gyllenhaal, Amy Adams, Aaron Taylor-Johnson, Michael Shannon, Isla Fisher, Armie Hammer og Laura Linney spiller hovedrollene. Innspillingen ble satt i gang 5. oktober 2015 i Los Angeles i California.[2] Den hadde verdenspremiere 2. september 2016 under filmfestivalen i Venezia.[3] Filmen fikk god kritikk, og skuespillerne fikk mye ros for arbeidet sitt.[4] Den har premiere i Norge 11. november 2016.

Handling[rediger | rediger kilde]

Susan Morrow eier et eksklusivt kunst-galleri i Los Angeles. Hennes nåværende show involverer en presentasjon av ekstremt overvektige kvinner som danser nakne. Susan mottar et manuskript til en roman skrevet av hennes fremmedgjorte tidligere ektemann Edward Sheffield, sammen med en invitasjon til middag under Edwards kommende besøk til Los Angeles. Opprørt av hennes nåværende ekteskap med den utro forretningsmannen Hutton Morrow, blir Susan oppslukt av Sheffields roman. Boken er dedikert til henne, og heter «Nocturnal Animals» etter Edwards kallenavn for Susan. I denne romanen er Tony Hastings en familie-mann som har problemer med tre lokale bråkmakere – Ray Marcus, Lou og Turk – under en biltur gjennom det vestlige Texas.

Etter å ha blitt tvunget av veien, klarer ikke Tony å stoppe Ray og Turk fra å kidnappe kona hans, Laura, og datteren deres India. Detektiv Roberto "Bobby" Andes blir tildelt etterforskningen, og oppdager sammen med Tony likene til Laura og India i nærheten av en forlatt hytte, hvor de hadde blitt voldtatt og myrdet. Tony blir preget av skyldfølelse over denne hendelsen. Ett år senere blir han bedt om å identifisere Lou, som ble arrestert under et mislykket ran, og Lou blir siktet som med-skyldig i mordene på Laura og India. Turk ble skutt under det samme ranet og døde av disse skadene, og dermed er Ray den siste skyldige som kan stilles for retten.

Ray Marcus blir også arrestert, men politiet blir tvunget til å løslate ham ettersom de ikke har gode nok beviser. Andes blir diagnostisert med terminal lungekreft, og bestemmer seg for å ta saken i egne hender. Selv om Tony i utgangspunktet ikke er fullt klar over Andes sin plan, går han med på den. De to bortfører Ray og Lou. Andes skyter Lou når han prøver å flykte, men Ray Marcus slipper unna. Tony sporer opp Ray til hytten, hvor Laura og India ble myrdet. Ray innrømmer å ha voldtatt og myrdet Tonys kone og datter. Tony skyter ham, men blir blindet når Ray slår ham i hodet. Tony snubler ut av hytta. Men han skyter seg selv i magen etter å ha falt på pistolen, og han dør av disse skadene.

Sjokkert over det mørke innholdet og de rå følelsene i romanen, mimrer Susan over når hun møtte Edward for aller første gang på college og deres blomstrende forhold - som Susans dominerende mor Anne Sutton protesterte mot. Men Susan ignorerte alle morens innvendinger, og hun giftet seg til slutt med Edward. Etter å ha funnet ytterligere beviser på Huttons utenomekteskapelige affærer, gjenopptar Susan lesingen av manuskriptet og hun begynner å mimre over hennes tidligere ekteskap med Edward. Etter at Susan er ferdig med å lese romanen, arrangerer hun et møte med Edward Sheffield ved en restaurant. Men Edward dukker aldri opp til avtalen deres, og Susan venter alene samtidig som restauranten gradvis blir tømt for andre gjester.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Galloway, Stephen (7. september 2016). «Tom Ford's Inner Life: A Director's Turmoil, Depression Battles and Staggering Talent». The Hollywood Reporter. Besøkt 7. september 2016. 
  2. ^ «On the Set for 10/9/15: Marc Webb & Chris Evans Start ‘Gifted’, Garry Marshall & Julia Roberts Wrap ‘Mother’s Day’». ssninsider.com. 9. oktober 2015. Arkivert fra originalen 15. september 2016. Besøkt 7. september 2016. 
  3. ^ «Venice Film Festival 2016». Deadline. 28. juli 2016. Besøkt 7. september 2016. 
  4. ^ «Nocturnal Animals». Rotten Tomatoes. Besøkt 7. september 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]