Njål Torgeirsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Njål Torgeirsson (islandsk: Njáll Þorgeirsson; født sannsynligvis en gang før 950; død ca. 1010) eller Brennu-Njál (Brente-Njål) var en islandsk høvding på 900-tallet som bodde på Bergþórshvoll (Bergtorskvål), og er personen som Njåls saga er navngitt etter, og han spiller en viktig rolle i denne sagaen.

Njål var ifølge sagaen sønnen til Torgeir "gollnir" Torolfsson (Þorgeir "gollnir" Þórólfsson) og Åsgerd Askelsdotter (Ásgerður Áskelsdóttir; moras virkelige navn er ukjent mens Åsgerd egentlig var hans bestemor, en flyktning fra Norge). Kona hans var Bergtora Skarphedinsdotter. I sagaen blir han beskrevet som snill, rik og vakker mann, til tross for at han var skjeggløs. Han var særlig lovkunnig, klok og framsynt, og ga alle som kom til ham gode råd. Han var ellers en god venn av Gunnar fra Lidarende.

Njål døde sammen med resten av familien da han velger å brenne inne på gården Bergþórshvoll selv om han blir tilbudt å gå fri da gården ble angrepet av fiendene til Njåls sønner. Nedbrenningen av Bergþórshvoll skjedde ifølge arkeologiske utgravninger ca. 1010.

Njáll er en norrøn form av det gæliske navnet Niall, som tilsvarer det moderne engelske navnet Neil.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]