Ninotchka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ninotchka
Generell informasjon
SjangerRomantisk komedie
Prod.landAmerikansk
Lengde110 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiErnst Lubitsch
ProdusentErnst Lubitsch
Sidney Franklin
ManusforfatterMelchior Lengyel
Charles Brackett
Billy Wilder
Walter Reisch
MusikkWerner R. Heymann
SjeffotografWilliam H. Daniels
KlippGene Ruggiero
Foran kamera
MedvirkendeGreta Garbo
Melvyn Douglas
Ina Claire
DistributørMetro-Goldwyn-Mayer
Premiere
  • 9. november 1939 (1939-11-09) (NY)
Eksterne lenker

Ninotchka er en amerikansk romantisk komedie fra 1939, regissert av Ernst Lubitsch. Greta Garbo og Melvyn Douglas spiller hovedrollene.[1] Manuset til Billy Wilder, Charles Brackett og Walter Reisch er basert på en historie av Melchior Lengyel. Ninotchka var Garbos første komedie og hennes nest siste film. Ninotchka var en av de første filmene fra USA som skildret Joseph Stalins styre i Sovjetunionen som grått og stivt, spesielt sammenlignet med det frie og solfylte parisiske samfunnet i årene før krigen. Filmen ble en kassasuksess på kino i USA, men ble forbudt i Sovjetunionen.

Filmen ble nominert til fire Oscar-priser under den 12. Oscar-utdelingen for beste film, beste kvinnelige hovedrolle (Garbo), beste historie (Lengyel) og beste filmatisering (Wilder, Brackett og Reisch).[2] Organisasjonen National Board of Review kåret Ninotchka til en av de ti beste filmene utgitt i 1939.

Det amerikanske filminstituttet (AFI) har kåret filmen til filmhistoriens 40. beste kjærlighetsfilm fra USA og filmhistoriens 52. beste komediefilm fra USA.[3][4] Filmen ble innlemmet i National Film Registry i 1990, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress.[5]

Handling[rediger | rediger kilde]

Innhøstingen står for døren i Russland, men alt tyder på at avlingene blir små. De ambisiøse femårsplanene for landbruket ser ut til å slå feil, og flere frykter matmangel. Tre russiske delegater (Sig Ruman, Felix Bressart og Alexander Granach) blir sendt til Paris for å selge juveler for å skaffe hardt tiltrengt kapital. Juvelene har tidligere tilhørt storhertuginne Swana (Ina Claire), som mener staten ulovlig har konfiskert dem. Nå ber hun kjæresten, grev Leon (Melvyn Douglas), om å ta juvelene tilbake. De russiske delegatene legger seg inn på et hotell, men kun kongesuiten har en safe som kan romme Swanas juveler. Grev Leon gjør sitt beste for å hale ut tiden.

Delegatenes oppdragsgivere synes salget går for tregt. De blir utålmodige, og kommisjonæren Ninotchka (Greta Garbo) blir sendt til Paris for å finne ut hva som oppholder de tre mennene. Hun er en tøff, lojal og ubestikkelig dame som er opptatt av å få best mulig betalt for juvelene. Grev Leon prøver å sjarmere den vakre russeren, men hun er ikke innstilt på romantikk og betrakter ham med et iskaldt blikk. Etter hvert som tiden går blir hun til slutt forelsket i ham, og det skaper nye problemer. Swana er villig til å gi avkall på juvelene hvis Ninotchka avslutter forholdet med greven.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ninotchka». Turner Classic Movies. Atlanta: Turner Broadcasting System (Time Warner). Besøkt 21. august 2017. 
  2. ^ «The 12th Academy Awards (1940) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Besøkt 21. august 2017. 
  3. ^ «AFI'S 100 YEARS...100 PASSIONS». Det amerikanske filminstituttet. Besøkt 17. august 2017. 
  4. ^ «AFI's 100 Years...100 Laughs» (PDF). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen (PDF) 24. juni 2016. Besøkt 17. august 2017. 
  5. ^ «Complete National Film Registry Listing». Library of Congress. Besøkt 17. august 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]