Hemudukulturen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kulturområdet markert i rødt

Hemudukulturen (kinesisk: 河姆渡文化, 5000 til 4500 f.Kr.[1]) var en steinalderkultur som blomstret et lite stykke sør for Hangzhoubukten i Jiangnan i det moderne Yuyao i provinsen Zhejiang i Kina.

Svart keramikk fra Hemudukulturen.

Funnstedet, Hemudu, ble oppdaget i 1973. En annen navneform er Ho-mu-tu-kulturen.

Andre funnsteder av hemudutype er funnet på øyer i byprefekturet Zhoushan.

Materialkultur[rediger | rediger kilde]

Hemudukulturen eksisterte på samme tid som Majiabangkulturen. De var to separate og distinkte kulturer, skjønt de hadde kontakt og påvirket hverandre. To større oversvømmelser førte til at elven Yaojiang endret sitt løp og oversvømte jordsmonnet med salt, noe som tvang folket fra hemudukulturen til å oppgi sine bosetninger.

Hemudufolket bodde i lange styltehus.

Hemudukulturen av en av de aller første kulturer som dyrket ris. De fleste gjenstander funnet av arkeologene er av dyrebein. For eksempel brukte man ploger ut av skulderblader.

Kulturen produserte også lakkarbeider. Arkeologene har også funnet planterester, som vannkastanjer, Nelumbo nucifera, eikenøtter, bønner, Gorgon euryale og kalebass, i Hemudu. Det antas at hemudufolket holdt seg med gris, vannbøffel og hund. Dessuten var de fiskere og jegere, noe som fremgår av rester av beinharpuner, buer og pilespisser. Det ble også funnet musikkinstrumenter som beinfløyter og tretrommer i Hemudu.

Kulturen produserte en tykk og porøs keramikk. Deres stentøy var for det meste svartfarget med hjelp av pulverisert kull. Den ble dekorert med plantemotiver og geometriske mønstre. Kulturen laget også ornamenter av jade, elfenbein og små leirfigurer.

Omgivelser[rediger | rediger kilde]

Fossiler etter amoeboider og pollen gjør det nærliggende at Hemudukulturen oppstod og utviklet seg i midten av Atlantikum. En studie av strandlinjen på Ningshaosletten fra 7000 til 5000 f.Kr. viser at det kan ha vært stabilisert et lavere havnivå da, fulgt av en periode fra 5000 til 3900 med hyppige oversvømmelser.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Formation of Chinese Civilization: An Archaeological Perspective, s. 36

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Allan, Sarah (red.): The Formation of Chinese Civilization: An Archaeological Perspective, ISBN 0-300-09382-9
  • Chang Kwang-chih: The Archaeology of Ancient China, ISBN 0-300-03784-8
  • Zhu C, Zheng CG, Ma CM, Yang XX, Gao XZ, Wang HM, Shao JH.: «On the Holocene sea-level highstand along the Yangtze Delta and Ningshao Plain, East China», i Chinese Science Bulletin 48 (24): 2672-2683 DEC 2003