Nightcrawler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nightcrawler
Generell informasjon
Utgivelsesår2014
Prod.landUSA
Lengde117 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiDan Gilroy
ProdusentTony Gilroy
ManusforfatterDan Gilroy
MusikkJames Newton Howard
Foran kamera
MedvirkendeJake Gyllenhaal
Rene Russo
Riz Ahmed
Bill Paxton
Annen informasjon
Prod.selskapOpen Road Films
Premiere5. september 2014 (Canada)
31. oktober 2014 (USA)
Eksterne lenker

Nightcrawler er en amerikansk thrillerfilm fra 2014, regissert av Dan Gilroy. Hovedrollene spilles av Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Riz Ahmed og Bill Paxton. Filmen hadde premiere under Toronto International Film Festival i september 2014, og kom ut i USA i oktober samme år.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Louis Bloom stjeler fra en byggeplass i Los Angeles, og blir konfrontert av en sikkerhetsvakt. Han kommer seg unna, og selger de stjålne varene for å tjene penger. Bloom ber om en jobb hos en skraphandler, men blir avvist. På vei hjem blir han vitne til en bilulykke, og han stopper for å se hvordan det går. Frilans-journalister og kamera-folk dukker opp for å ta bilder av ulykken. Bloom blir inspirert av dette, og stjeler en sykkel som han bytter mot et videokamera og scanner for å tyvlytte på politi-radio.

Samme kveld filmer Bloom en bil-jakt. Men når han prøver å ta bilder, blir han og en annen frilans-reporter bortvist av politiet. Bloom tyvlytter på rivalens telefonsamtale, om å selge en film til en TV-kanal. Bloom går til samme TV-stasjon, og møter Nina Romina - som kjøper filmen hans. Hun forteller om sin interesse for vold og drap i velstående nabolag. Bloom ansetter en assistent, Rick - en ung mann desperat etter penger. For å gjøre filmene mer spennende, begynner Bloom å tukle med åsteder. I ett tilfelle flytter han på en person som har blitt drept. Ettersom Bloom tjener mer penger, kjøper han mer film-utstyr og en større bil.

Bloom møter Joe Loder som også selger film-opptak til pressen. Loder kommer før Bloom til en stor ulykke. Nina er rasende på Bloom, og krever at han skaffer bedre opptak. Bloom saboterer for Loder, og gjør at han krasjer med bilen sin. Loder blir alvorlig skadet, og Bloom filmer ulykken. Bloom og Rick kommer til et velstående nabolag hvor det har skjedd ett mord, før politiet kommer dit. Bloom filmer flere væpnede menn som drar i en bil, og drapsofre i huset. Nina sender filmen, og Bloom krever mer penger.

Politiet kontakter Bloom om drapet. Han gir dem et redigert opptak av det han filmet, uten den delen om væpnede menn. Om kvelden sporer han opp de væpnede mennene. Han planlegger å følge etter dem, kontakte politiet og deretter filme konfrontasjon. Rick krever halvparten av pengene som Bloom tjener, og truer med å fortelle politiet om Blooms lovbrudd. Bloom går med på dette, og de stopper ved en restaurant hvor drapsmennene sitter. Bloom ringer politiet, og gjør seg klar til filming. Politiet kommer, og en intens skuddveksling oppstår.

En av de mistenkte blir drept, og de andre stikker av. Både politiet og Bloom kjører etter dem. Bilen til de kriminelle krasjer, og Bloom ber Rick filme den skadde drapsmannen på nært hold. Drapsmannen skyter Rick, og Bloom filmer at Rick dør. Nyhetenskanalen oppdager at ett drap som Bloom filmet tidligere faktisk var en narkotika-handel som gikk galt. Politiet prøver å konfiskere alle opptakene til TV-kanalen som bevis, men Nina krever å offentliggjøre filmen. Etterforsker Frontieri i politiet avhører Bloom, og Bloom finner på en historie om forbrytere som fulgte ham. Frontieri mistenker at Bloom lyver, men kan ikke bevise det. Bloom ansetter flere praktikanter, og kjøper flere biler for å utvide sin virksomhet.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Jake Gyllenhaal

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]