Niemegk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rådhuset
Niemegk in PM.png

Niemegk er en småby i det østre Tyskland, beliggende i Landkreis Potsdam-Mittelmark i forbundslandet Brandenburg, omkring 75 km sydvest for Berlin. Byen har 1987 innbyggere (2012).[trenger referanse] Den er sete for kommunalforbundet Amt Niemegk, hvori også kommunene Mühlenfliess, Planetal og Rabenstein/Fläming inngår.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sør for dagens Bahnhofstrasse fantes en oldtidsborg der rester av tyske og slaviske bosettinger er blitt funnet.[trenger referanse] Byen näevnes som borglen i år 1161, med en bosetting omkring borgen, og i 1228 fikk deb byrettigheter.[trenger referanse]

Navnet på byen antas å ha blitt tatt fra den nederlandske byen Nijmegen - en rekke steder i det samme landskapet i Tyskland, Fläming - har navn som viser tilbake til det flamske, hvorfra det var en tilflytting.[trenger referanse]

Byen var fra middelalderen frem til 1815 en grenseby i nordre del av Kurfyrstedømmet Sachsen og ble hardt rammet i mange kriger, blant annet den schmalkaldiske krig og i trettiårskrigen. Etter Wienerkongressen i 1815 tilfalt byen provinsen Brandenburg i Preussen.

Kommunikasjoner[rediger | rediger kilde]

Byen har tilknytning til motorveien A9 (Potsdam - München), med en avfart to 2 km nord for bykjernen. Gjennom byen går også Bundesstrasse 102 (Wusterhausen an der Dosse - Luckau).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Niemegk – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons