Nicholas Bourbon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Nicholas Bourbon
Nicolas Bourbon, by Hans Holbein.jpg
Nicholas Bourbon den eldre,
tegning Hans Holbein den yngre
Født1503 (eller 1505)
Dødetter 1550
Beskjeftigelse Poet og religiøs reformator
Nasjonalitet Frankrike Frankrike
Språk Fransk, latin
Periode1500-tallet, renessansen
SjangerPoesi

Nicholas Bourbon (født 1503 (eller 1505) – død etter 1550), også kjent som Nicholas Bourbon den eldre og Borbonius, var en lærer ved hoffet, en poet og en religiøs reformator. Han var lærer av Jeanne d'Albret. Han skrev en samling dikt med den beskjedne tittelen Nugae, latin for Bagateller, på fransk Bagatelles.

Han var kjent for sitt vennskap med forfattere som en venn av Hans Holbein den yngre, Francois Rabelais og Clemont Marot. I sin tid nøt han en viss berømmelse i deler av Europa. Som person var han alt annet enn beskjeden. Om sin adopterte by Lyon uttalte han: «Mantova skryter av Vergil, Hellas av Homer; regionen Lyon gleder seg over Borbonius».

Han kom til England i 1534 for vise sin hyllest til kong Henrik VIII av England og hans andre dronning Anne Boleyn i takknemlighet for den hjelp han fikk fra dem og særlig dronningen da han var forfulgt i Frankrike og truet med henrettelse av inkvisisjonen. Han skrev en rekke med dikt hvor Anne Boleyn blir opphøyd som en av Guds elskede tjenere. I alt skrev nær femti dikt i England som ble trykket i den tredje boken han utga i Lyon i 1538 under grandiose tittelen Nicolai Borbonii Vandoperani Lingonensis Nugarum Libri Octo ac Auctore Rescens Aucti et Recogniti...

Nugae ble senere et emne for et epigram av waliseren John Owen.

Han var onkel av Nicholas Bourbon den yngre (1574-1644), prest og ikke-latinsk poet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Saunier, V.L. (1944): Les Bagatelles de Nicolas Bourbon, Jacques Haumont, Paris.
  • Laigneau, Sylvie (2006): Les Nugae de Nicolas Bourbon, édition, traduction et commentaires, Université de Paris IV.