Nevada Solar One

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vindmølle
Fornybar energi

Bioenergi

Bølgekraft

Geotermisk energi

Havstrømkraft

Havvarmekraft

Saltkraft

Solkraft

Tidevannskraft

Vannkraft

Vindkraft

Nevada Solar One er et solkraftverk i Nevadaørkenen utenfor Las Vegas. Dette 64 megawatts anlegget er det største solenergiprosjektet bygd i USA siden 1991 og er det tredje største i sitt slag i verden. Nevada har som mål at innen 2013 skal 20% av strømforbruket dekkes av fornybare energikilder, og 5% fra solenergi. Anlegget sto ferdig i juni 2007 og ble koblet til strømnettet. Med en nominell kapasitet på 64 megawatt produserer anlegget mer enn 130 000 megawattimer per år, noe som dekker årsforbruket til mer enn 14 000 husstander i USA.[1] Nevada Solar One har ingenting med Solar One å gjøre.

Strømmen genereres av andregenerasjons traukollektorer, 219 000 parabolske speil og 18 000 mottagertuber. Til sammen dekker dette 375 mål. Anlegget har kun 30 minutters termisk lagring for å eliminere effekten av forbipasserende skyer, og en liten naturgassvarmer som hovedsakelig benyttes til beskyttelse mot frost. Grunnen til at naturgassvarmeren ikke brukes til å hjelpe strømproduksjonen er for å oppnå Nevadas målsetninger om at fornybar energi kun kan suppleres med 2 % ikke-fornybar energi.

Historie[rediger | rediger kilde]

Anlegget ble koblet til strømnettet for kommersiell bruk når anlegget ble ferdig i juni 2007. Det ble konstruert over en periode på 16 måneder. Det totale arealet av anlegget dekker omtrent 1,6 kvadratkilometer og av dette dekker solfangerne rundt tre firedeler, tilsvarende 200 fotballbaner.

Teknologi[rediger | rediger kilde]

Nevada Solar One bruker 760 parabolske trau, og mer enn 180 000 speil, for å konsentrere solstrålene på rør som løper sidelengs over trauene. Rørene inneholder et varmeoverføringsfluid. Disse spesielle rørene, produsert av glass og stål, ble designet og produsert av Solel Solar Systems[1] og også av Schott Glass.[2] Bevegelseskontroll ble levert av Parker Hannifin, av komponenter fra Ansco Machine Company. Anlegget bruker 18 240 av disse fire meter lange rørene.

Ved å benytte seg av termiske lagringssystem kan solkraftverk generering av kraft bli forlenget opp til hele natten gjennom for 24 timers kraftproduksjon. Gitt Nevadas land- og solressurser har staten muligheten til å produsere mer enn 600 gigawatt ved å bruke solvarmekonsept lik den brukt i Nevada Solar One.[3]

Ni anlegg basert på parabolske konsentratorer har med godt resultat operert kommersielt i Mojaveørkenen,California, siden 1984 med en kombinert kapasitet på 345 megawatt. Andre parabolske traufarmer som har blitt lagt frem er to 50 megawatts anlegg i Spania og et 100 megawatts anlegg i Israel.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]