Neuraphomorphus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Neuraphomorphus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Neuraphomorphus
Reitter, 1882
Norsk(e) navn:
Hører til: perlebiller, kortvinger, Staphylinoidea, Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: 1
Habitat:
Utbredelse: Afrika
Delgrupper:

Neuraphomorphus er en slekt av biller som tilhører gruppen perlebiller (Scydmaeninae) som nå blir regnet til familien kortvinger (Staphylinidae). De er rovdyr som har spesialisert seg på midd. Det er funnet fem arter i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (1-2 millimeter), mørke, blanke biller, fint hårete. Antennene er lengre enn hode + thorax, slanke, de tre ytterste leddene er litt tykkere og danner en smal klubbe. Hodet er nokså stort, kantete, med ganske små fasettøyne. Det er ikke påfallende innsnevret bak. Pronotum er lengre enn bredt, bredest litt foran midten, med en tydelig midtfure. Et godt kjennetegn på slekten er at pronotum har markerte, rettvinklede bakhjørner. Dekkvingene er ovale, hver dekkvinge har en dyp lengdegrop ved roten. De dekker hele bakkroppen. Lårene er noe kølleformede, beina ellers slanke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Perlebillene er rovdyr som stort sett lever av midd, spesielt pansermidd (Oribatida). Disse har et meget hardt skall og perlebillene har organer på frambeina for å holde byttet fast, og munndeler som passer til å borre eller sage seg gjennom middenes skall. Nevraphes-artene kan finnes mellom løvstrø, i mose, i humusrik jord eller i maurtuer. Noen lever også i hule trær.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er beskrevet fra Etiopia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Reitter, E. (1882) I Scydmaenidi d'Abissinia. Naturalista Siciliano Anno 1, 1882: 241–247.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]