Nettverkssocket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En nettverkssocket, også kalt internett-socket eller bare socket, er et endepunkt under en toveis interprosess-kommunikasjon, der prosesser kommuniserer over et IP-basert nettverk. Internett er eksempel på et slikt nettverk. En socket er grensesnittet mellom en prosess eller en tråd i et dataprogram og en protokoll-stakk. Protokollen benytter vanligvis TCP/IP i transportlaget, og er som regel styrt av operativsystemet.

En internett socket har en unik identifikator, satt sammen av 3-5 elementer:

Opprinnelig var definisjonen på en socket mye enklere. Innenfor ARPANET ble en socket definert som port-nummeret for protokollen Initial Connection Protocol (ICP) den 7. mai 1971.[1]

Operativsystemet videresender innkomne IP-pakker til det korresponderende programmets prosess, ved å hente IP-adressen fra protokollens meldingshode.

Kommunikasjon mellom en lokal og fjern socket kalles socket-par.

Unix-liknende operativsystemer, gir kommandoen netstat –an en liste over alle socket som for øyeblikket er etablert. På noen systemer gir kommandoen netstat –b en oversikt over ulike socket som er skapt av brukerprogrammer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (no) Joel M. Winett, Lincoln Laboratory, 360/67 (7. mai 1971). «Request for Comment 147 (RCF 147), NIC 6750: The Definition of a Socket». Network Working Group, Massachusetts Institute of Technology. Besøkt 27. januar 2009. 
Autoritetsdata